Skip to main content

Names of Indian Vegetables in English & Telugu


Sl.No
English
Telugu
1
Snakegourd
potlakaya
Potlakaya (పొట్లకాయ)
2
Brinjal
Vankaya

Vankaya (వంకాయ)
3
Yam
Kanda (కంద)
4
Bottlegourd
Anapakaya, Sorakaya (ఆనపకాయ, సొరకాయ)
5
Cucumber
Dosakaya (దోసకాయ)
6
Pumpkin
Gummadi kaya (గుమ్మడి కాయ)
7
Bittergourd
Kakarakaya (కాకర కాయ)
8
Gherkin
Dondakaya (దొండకాయ)
9
Lady’s Finger
Bhenda kaya (బెండ కాయ)
10
Potato
Bangala dumpa, Alu (బంగాళా దుంప, ఆలు)
11
Green Chilli
Pachchi Mirapakaya (పచ్చి మిరపకాయ)
12
Onion
Vullipaya (ఉల్లిపాయ)
13
Sweet potato
Chilakada Dumpa (చిలకడ దుంప)
14
Cluster Beans
Goru Chikkullu (గోరు చిక్కుడు కాయ)
15
Raw Banana
Aarati kaya (ఆరటి కాయ)
16
Tapioco
Karra Pendalam (కర్ర పెండలం)
17
Cabbage
Cabbage (కేబ్బాజి)

18
Cauliflower
Cauliflower, Gobhi puvvu (కౌలిఫ్లవర్, గోభి పువ్వు)
19
Ridgegourd
Beerakaya (బీరకాయ)
20
Green Peas
Pachchi Batanilu (పచ్చి బటనిలు)
21
Ash Gourd
Budida Gummadi (బూడిద గుమ్మడి)
22
Drum Stick
Mulakkaya (ములక్కాయ)
23
Radish
Mullangi (ముల్లంగి)
24
Colocasia
Chemadumpa (చేమదుంప)
25
Corn
Mokka Jonna (మొక్క జొన్న)
26
Mushrooms
Putta godugulu (పుట్ట గొడుగులు)
27
Broad Beans
Chikkudu kayalu (చిక్కుడు కాయలు)
28
French Beans
Beans (బీన్స్)
29
Citron
Dabbakaya (దబ్బకాయ)


30
Cranberry
Vakkaya (వాక్కాయ)

31
Chow Chow
Bengaluru Vankaaya (బెంగలూరు వంకాయ)
32
Silk Squash
Neti Beerakaya (నేతి బీరకాయ) 
33
Pointed Gourd
Parwal, Potals (పరవళ్, పోతల్స్)
34
Apple Gourd
Tinda (తిండ)
35
Sorrel Leaves
Gongura (గోంగూర)
36
Fenugreek
Menthi Kura (మెంతి కూర)
37
Spinach
Paala kura (పాల కూర)
38
Amaranth
Thotakura (తోటకూర)
39
Malabar Spinach
Bachchali (బచ్చలి)
40
Coriander Leaves
Kothimeera (కొతిమీర)
41
Mint Leaves
Pudina (పుదినా)
42
Turnip
Knolkol, Shalgam (నూల్ఖోల్, శాల్గం)
43
Capsicum
Simla Mirchi, Bangalore Mirapakaya (సిమ్ల మిర్చి, బెంగుళూరు మిరపకాయ)
44
Tomato
Rama Mulakkaya, Tomato (రామ ములక్కాయ, టొమాటో)
45
Spring Onions
Ulli Kadalu (ఉల్లి కాడలు)

Note: Pictures of the above vegetables are collected from different web sites through google search.


2 comments

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.