Skip to main content

COCKTAIL PRAWNS

Ingredients:
Prawns - 1 cup(big size and cleaned)
Ginger garlic paste - 1 tsp
Chilli powder - 1 tsp
Turmeric - 1/2 tsp
Sugar - 1 tsp
Salt to taste
Vinegar - 1 tsp or 
Lemon juice - 2 tsp
Egg - 1
Maida - 2 tbsp
Corn flour - 2 tbsp
Oil for deep fry

Method:

  • Marinate prawns with ginger garlic paste,sugar, salt, turmeric, chilli powder and vinegar or lemon juice for 1 hour.
  • Sprinkle corn flour and maida on prawns mixture. Mix well.
  • Beat egg and keep aside.
  • Heat oil in a pan, dip each prawn in beaten egg and drop in hot oil.
  • Fry till golden brown.
  • Serve with tomato ketch up.

                 కాక్టెయిల్ ప్రాన్స్ 

కావలిసిన వస్తువులు:
పెద్ద రొయ్యలు - 1 కప్(పెద్దవి, శుబ్రం చేసినవి)
 అల్లం వెల్లుల్లి ముద్ద - 1 చెంచా 
కారం - 1 చెంచా 
ఉప్పు - సరిపడా 
పసుపు - 1/2 చెంచా 
పంచదార - 1 చెంచా 
నిమ్మ రసం - 2 చెంచాలు 
మైదా - 2 tbsp 
మొక్క జొన్న పిండి - 2 tbsp 
గుడ్డు - 1
నూనె 

తయారీ :
  • రొయ్యలు, అల్లం వెల్లులి ముద్దా,  కారం ,పసుపు, పంచదార, ఉప్పు, నిమ్మరసం కలిపి ఒక గంట నానా పెట్టుకోవాలి. 
  • నానిన రొయ్యాలలో మైదా, మొక్క జొన్న పిండి వేసి బాగా కలుపుకోవాలి. 
  • గుడ్డు గిలకోట్టుకోవాలి. నూనె వేడి చేసి రొయ్యలు గుడ్డులో ముంచి నూనెలో వేయుంచుకోవాలి. 
  • వీటిని వేడిగా కెచప్ తో సర్వ్ చెయ్యాలి



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.