Skip to main content

RIPE BITTER GOURD CHUTNEY (PANDINA KAKARA KAYALATO PACHCHADI)

Ingredients:
Ripe bitter gourd - 250 gms
Tamarind - 200 gms
Jaggery - 150 gms
Dry red chillies -70 gms
Dry coconut - 50 gms
Salt - 1 tbsp
Turmeric - 1/2 tsp
Garlic cloves - 6
Cumin seeds - 1/2 tsp
Oil - 1 tbsp

For Talimpu:
Oil - 2 tbsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - few

Method:

  • Wash and cut bitter gourd into pieces.
  • Heat oil in a pan, add gourd pieces and cook in low flame till they are tender.
  • Remove from the flame and let it warm.
  • Grind all the ingredients together to make chutney.
  • Taste for seasoning; add salt if necessary.
  • Heat oil for talimpu; add mustard and curry leaves; allow them to crackle.
  • Switch off the flame. Stir the chutney in the same kadai.
  • Serve with rice.

        పండు కాకరకాయలతో పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
పండు కాకర కాయలు : 250 గ్రా 
చింత పండు - 200 గ్రా 
బెల్లం - 150 గ్రా 
ఎండు మిరపకాయలు - 70 గ్రా 
ఉప్పు - 1 చెంచా 
పసుపు - 1/2 tsp 
ఎండు కొబ్బరి - 50 గ్రా 
నూనె - 1 చెంచా 

తాలింపు:
నూనె - 2 చెంచాలు 
ఆవాలు - 1/2 tsp 
కరివేపాకు - కొద్దిగా 

తయారీ:
  • కాకర కాయలు కడిగి ముక్కలు కోసి 1 చెంచా నూనె బాణలిలో పోసి కాగిన తరువాత వేయున్చుకోవాలి. 
  • ముక్కలు వేగిన తరువాత దించి కొద్దిగా చల్లరిన  తరువాత అన్ని కలిపి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • తాలింపుకు నూనె వేడి చేసి ఆవాలు, కరివేపాకు వేసి వేగిన తరువాత సెగ తీసేసి అందులో పచ్చడి వేసి బాగా కలుపుకోవాలి. 
  • ఇది అన్నంలోకి బాగుంటుంది. 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.