Skip to main content

PESARA PUNUGULU (MOONG DAL PAKODI)

Ingredients:
Split moong dal with skin - 500 gms
Green chillies - 50 gms
Ginger -  small piece
Cumin seeds - 1 tsp
Salt to taste
Oil for frying

Method:

  • Soak moong dal for 3 hour. Wash and drain the water completely.
  • Grind ginger and green chilli to make paste.
  • Grind moong dal without water; add ginger chilli paste, cumin seeds and salt in the last and grind once again for 2-3 minutes.
  • Heat the oil in kadai, drop small lemon size balls in hot oil and fry till golden brown.
  • Serve hot or cold with chutney.


    పెసర పునుగులు 
కావలిసిన వస్తువులు:
పొట్టు పెసర పప్పు  - 500 గ్రా 
పచ్చి మిర్చి - 50 గ్రా 
అల్లం - చిన్న ముక్క 
జీలకర్ర - 1 చెంచా 
ఉప్పు 
నూనె 

తయారీ:
  • పెసర పప్పు 3 గంటలు నానపెట్టి,  శుబ్రంగా కడిగి నీళ్ళు వంచి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • అల్లం, మిర్చి రుబ్బి పిండిలో వేసి ఉప్పు జీలకర్ర కలిపి రెండు ని" లు రుబ్బుకోవాలి. 
  • పిండిని గిన్నిలోకి తీసుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి, కాగిన తరువాత నిమ్మకాయంత ఉండలు వేసి ఎర్రగా వేయించాలి. 
  • వీటిని పచ్చడితో సర్వ్ చేయండి
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.