Skip to main content

PULLA KARAPPUSA

Ingredients:
Besan - 1 glass
Rice flour - 1 glass
Sour buttermilk - 2 cups
Ajwain powder - 1 tsp
Salt and chilli powder to taste
Oil for deep frying

Method:

  • Sieve besan and rice four. Add ajwain, salt and chilli powder. Mix well
  • Add one table spoon of hot oil and enough butter milk to make hard dough.
  • Heat the oil in kadai, take some dough and put it in karappusa pressing mold and press it in hot oil.
  • Fry both sides until golden. 
  • Do the same process with remaining dough.
  • Let it cool and store in airtight container.

             పుల్ల కారప్పూస 
కావాల్సిన వస్తువులు :
సెనగ పిండి - 1 గ్లాస్ 
బియ్యం పిండి - 1 గ్లాస్ 
పుల్ల మజ్జిగ - 2 cups 
వాము పొడి - 1 tsp 
ఉప్పు, కారం సరిపడా 
నూనె 

తయారీ:
  • సెనగ పిండి, బియ్యం పిండి రెండు కలిపి జల్లించుకోవాలి. 
  • అందులో వాము, ఉప్పు, కారం వేసి బాగా కలుపుకోవాలి. ఒక చెంచా వేడి నూనె, సరిపడా మజ్జిగ పోసి గట్టిగ కలుపుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె పోసి వేడి ఎక్కిన తరువాత కొద్దిగా పిండి తీసుకొని, కారప్పూస చట్రంలో పెట్టి వేడి నూనెలో వత్తాలి. 
  • దానిని రెండు వేపుల బంగారు రంగు వచ్చేవరకు వేయించి తీసుకోవాలి. మిగిలిన పిండితో కూడా అలాగే చేసుకోవాలి. 
  • చల్లారిన తరువాత డబ్బాలో పెట్టుకోవాలి


Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.