Skip to main content

GORUCHIKKUDU KAYALA (CLUSTER BEAN) VADIYALU

Ingredients:
Cluster beans - 500gms
Moong dal with husk - 1 kg
Salt - 100 gms
Green chillies- 250 gms
Garlic pods - 2


Method:

  • Wash and cut beans into small pieces. Grind the pieces coarsely.
  • Soak moong dal for 4 hours. Wash and remove the husk.
  • Grind moong dal, garlic, salt and chillies. When it is half done; add beans and grind again to make thick batter.
  • Take lemon size batter, press it in vada size in plastic sheet.
  •  Do the same with remaining batter.
  • Dry them directly to the sunlight till completely dry or 3-4 days.
  • Store in airtight container.
గోరుచిక్కుడు కాయల వడియాలు

కావలిసిన వస్తువులు:
గోరుచిక్కుడు కాయలు -500 గ్రా 
పొట్టు పెసర పప్పు  - 1 kg 
ఉప్పు - 100 గ్రా 
పచ్చి మిరపకాయలు - 250 గ్రా 
వెల్లులి పాయలు - 2

తయారీ:
  • గోరుచిక్కుడు కడిగి సన్నగా తరిగి పెట్టుకోవాలి. వీటిని కచ్చాపచ్చాగా నూరి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • పెసర పప్పు 4  గంటలు నానపెట్టి పొట్టు కడిగి పప్పు, మిరపకాయలు, వెల్లులి, ఉప్పు వేసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. సగంలో చిక్కుడుకాయలు కూడా వేసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • పిండి గట్టిగ ఉండాలి. 
  • కొద్దిగా పిండి తీసుకొని ప్లాస్టిక్ షీట్ మీద గారెల మందంలో అద్దుకోవాలి. 
  • చెయ్యి తడుపుకుంటూ మిగిలిన పిండి కూడా అదేవిధంగా చేసి అన్నింటిని ఎండలో 3-4 రోజులు ఎండపెట్టుకోవాలి. 
  • బాగా ఎండిన తరువాత డబ్బాలో పెట్టుకోవాలి. 


Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.