Skip to main content

KARAPPODI

Ingredients:
Dry red chillies - 250 gms
Garlic pod - 1
Dry curry leaves - few
Cumin seeds - 2 tsp
Fenugreek seeds - 1 tsp
Tamarind - small lemon size
Salt to taste
Ghee - 2 tsp

Method:

  • Heat the ghee in kadai, add red chillies, fenugreek seeds, cumin seeds and half of garlic.Fry them till aroma comes and chillies are crunchy.
  • Grind them to make powder then add tamarind, salt and remaining garlic and curry leaves.
  • Grind once again to make powder.
  • Store in airtight container.
  • Serve with steamed rice with ghee or with idli or dosa

కారప్పొడి 


కావలిసిన వస్తువులు:

ఎండు మిరపకాయలు - 250 గ్రా 
వెల్లులి పాయ - 1
కరివేపాకు - కొద్దిగా 
ఆవాలు - 2 tsp 
మెంతులు - 1 tsp 
చింతపండు - చిన్న నిమ్మకాయంత 
ఉప్పు 
నెయ్యి - 2 tsp 

తయారీ:
  • బాణలిలో నెయ్యి వేడి చేసి ఎండు మిర్చి, మెంతులు, ఆవాలు, సగం వెల్లులిపాయ వేసి బాగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • వేగిన తరువాత వీటిని మెత్తగా పొడి చేసుకొని అందులో చింత పండు, కరివేపాకు, మిగిలిన వెల్లులి, ఉప్పు వేసి మెత్తగా పొడి చేసుకోవాలి. 
  • ఇది వేడి అన్నం, నెయ్యితో గాని ఇడ్లి, దోస లోకి చాలా బాగుంటుంది.

Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.