Skip to main content

KORIVI KARAM

Ingredients:
Fresh red chillies - 1 kg
Salt - 500 gms
New Tamarind  - 250 gms
Fenugreek seeds - 70 gms
Asafoetida - 3 gms
Oil - 250 gms

Method:

  • Wash and dry red chillies in sunlight for one hour until completely dry without any wetness.
  • Remove the stems and grind chillies along with salt and tamarind to make paste.
  • Keep the ground paste in earthern pot and close the lid. Keep aside for 3 days.
  • On third day, take out the mirchi paste from jar. Remove tamarind seeds if any and grind once again.
  • Dry roast fenugreek and powder them. Fry asafoetida in little oil and grind it to make powder.
  • Heat the oil in kadai; when the oil is hot switch off the flame and let it cool.
  • Add ground mirchi, asafoetida and fenugreek powder and mix well.
  • Transfer to dry jars. The pickle stays up to one year.

                   కొరివి కారం

కావలిసిన వస్తువులు:
పండు మిరప కాయలు - 1 kg
ఉప్పు - 500 gms
కొత్త చింత పండు - 250 gms
మెంతులు - 70 gms
ఇంగువ - 3 gms
నూనె - 250 gms

తయారీ:

  • పండు మిరప కాయలు కడిగి కాసేపు ఎండలో ఆరపెట్టుకోవాలి. తడి లేకుండా ఆరిన తరువాత ముచ్చికలు తీసివేసి ఉప్పు, చింతపండు కలిపి రుబ్బుకోవాలి. 
  • దానిని జాడీలో పెట్టి మూత పెట్టి మూడు రోజులు పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • మూడో రోజు తీసి చింత పండు గింజలు తీసి మళ్ళి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • మెంతులు  వేయించి మెత్తగా పొడి చేసుకోవాలి. 
  • ఇంగువ కొద్దిగా నూనెలో వేయించి పొడి కొట్టుకోవాలి. 
  • నూనె కాచి చల్లారిన తరువాత అందులో రుబ్బిన పచ్చడి, మెంతి పొడి, ఇంగువ వేసి బాగా కలుపుకోవాలి. 
  • దీనిని జాడీలో పెట్టుకొంటే చాలా రోజులు నిల్వ ఉంటుంది



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.