Skip to main content

RAJMA IDLIS

Ingredients:
Idli batter - 4 cups
Red rajma - 1 cup
Oil - 3 tsp
Salt to taste

Method:

  • Soak the rajma over night. Pressure cook rajma in salted water till tender. Drain and keep aside to cool.
  • Mix idli batter, salt and rajma.
  • Grease idli moulds with oil. Pour idli batter in idli plates and steam cook for 15 minutes or until done.
  • Serve hot with chutney.

రాజ్మ ఇడ్లి 

కావలిసిన వస్తువులు:
ఇడ్లి పిండి - 4 కప్ 
రాజ్మ గింజలు - 1 కప్ 
ఉప్పు 
ఆయిల్ - 3 tsp 

తయారీ:
  • రాజ్మ గింజలు రాత్రి నానపెట్టి, ఉదయం ప్రెషర్ కుక్కర్లో మెత్తపడేవరకు ఉడికించి నీళ్ళు వంచి చల్లారనివ్వాలి. 
  • తరువాత ఇడ్లి పిండిలో ఉప్పు, రాజ్మ వేసి కలుపుకోవాలి. 
  • ఇడ్లి ప్లేట్ కు ఆయిల్ రాసి అందులో పిండి వేసి ఆవిరి మీద 15 ని లు ఉడికించాలి. 
  • వీటిని వేడిగా పచ్చడితో వడ్డించాలి
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.