Skip to main content

URAD DAL CHUTNEY

Ingredients:
Urad dal - 1 cup
Red chillies - 5-6 or as per taste
Tamarind - 2 tsrips
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Garlic cloves - 4
Oil - 1 tsp
Curry leaves -  few

Method:

  • Dry roast the urad dal till aroma comes then keep aside.
  • Add oi to the same pan, fry red chillies, cumin seeds and curry leaves.
  • Now grind a the ingredients with little water to make chutney.
  • Serve with idli or dosa.


 మినప పప్పు పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
మినపప్పు -1 కప్ 
ఎండు మిర్చి - 5-6 లేదా సరిపడా 
చింత పండు - కొద్దిగా 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/4 tsp 
జీల కర్ర - 1/2 tsp 
వెల్లుల్లి రేకలు - 4
కరివేపాకు - కొద్దిగా 
నూనె - 1 tsp 

తయారీ:

  • మినపప్పు దోరగా వేయించి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • అదే బాణలిలో నూనె వేసి మిర్చి, జీల కర్ర, కరివేపాకు వేయించాలి. 
  • తరువాత అన్ని కలిపి కొద్ది కొద్దిగా నీళ్ళు పోసుకొంటూ మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • ఇది ఇడ్లి దోశ లోకి బాగుంటుంది



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.