Skip to main content

GREEN CHILLI PICKLE - 2

Ingredients:
Green chillies - 3 cups
Tamarind - 1 cup
Salt - 1/2 cup
Jaggery - 3/4 cup
Fenugreek seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 3 tsp
Turmeric - 1 tsp
Asafoetida -  a pinch

For Talimpu:
Oil - 1/2 cup
Fenugreek seeds -  1 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Curry leaves - few
Asafoetida - a pinch

Method:

  • Fry fenugreek seeds, asafoetida  and mustard seeds in 1 tsp of oil. Remove and grind to make powder.
  • Wash and wipe green chillies with dry cloth. Grind green chillies along with tamarind, jaggery, salt and turmeric to make paste.Add little water if necessary. . Transfer to a bowl.
  • Clean the jar with some water and add this water to ground paste.
  • Heat the oil in kadai, add all talimpu ingredients and fry till mustard crackles.
  • Add ground chilli paste along with water and cook until the pickle is thick.
  • Switch off the flame and let it cool.
  • Add spice powder and mix well.
  • Store in dry jar. 

పచ్చి మిర్చి నిల్వ పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
పచ్చి మిర్చి -3 కప్స్ 
చింత పండు - 1 కప్ 
ఉప్పు - 1/2 కప్ 
బెల్లం - 3/4 కప్ 
పసుపు - 1 tsp 
ఆవాలు - 3 tsp 
మెంతులు - 1 tsp 
ఇంగువ - చిటికెడు 

తాలింపు:
నూనె - 1/2 కప్ 
మెంతులు- 1 tsp 
ఆవాలు - 1 tsp 
కరివేపాకు 
ఇంగువ - చిటికెడు 

తయారీ:
  • ఒక tsp నూనెలో మెంతులు, ఆవాలు, ఇంగువ వేయించి పొడి కొట్టుకోవాలి
  • మిరపకాయలు కడిగి పొడి బట్టతో తుడిచి చింతపండు, బెల్లం, ఉప్పు, పసుపు వేసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • పచ్చడి గిన్నిలోకి తీసుకొన్న తరువాత రోలు కడిగిన నీళ్లు కూడా పోసి కలిపి పెట్టుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో నూరిన ముద్ద వేసి దగ్గర పడేవరకు ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఉడికిన తరువాత దించి చల్లారియా తరువాత పొడి వేసి బాగా కలిపి పొడి జాడీలోకి పెట్టుకోవాలి. 
  • ఇది 6 నెలలు నిల్వ ఉంటుంది . 

Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4