Ingredients:
Green chillies - 3 cups
Tamarind - 1 cup
Salt - 1/2 cup
Jaggery - 3/4 cup
Fenugreek seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 3 tsp
Turmeric - 1 tsp
Asafoetida - a pinch
For Talimpu:
Oil - 1/2 cup
Fenugreek seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Curry leaves - few
Asafoetida - a pinch
Method:
Green chillies - 3 cups
Tamarind - 1 cup
Salt - 1/2 cup
Jaggery - 3/4 cup
Fenugreek seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 3 tsp
Turmeric - 1 tsp
Asafoetida - a pinch
For Talimpu:
Oil - 1/2 cup
Fenugreek seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Curry leaves - few
Asafoetida - a pinch
Method:
- Fry fenugreek seeds, asafoetida and mustard seeds in 1 tsp of oil. Remove and grind to make powder.
- Wash and wipe green chillies with dry cloth. Grind green chillies along with tamarind, jaggery, salt and turmeric to make paste.Add little water if necessary. . Transfer to a bowl.
- Clean the jar with some water and add this water to ground paste.
- Heat the oil in kadai, add all talimpu ingredients and fry till mustard crackles.
- Add ground chilli paste along with water and cook until the pickle is thick.
- Switch off the flame and let it cool.
- Add spice powder and mix well.
- Store in dry jar.
పచ్చి మిర్చి నిల్వ పచ్చడి
కావలిసిన వస్తువులు:
పచ్చి మిర్చి -3 కప్స్
చింత పండు - 1 కప్
ఉప్పు - 1/2 కప్
బెల్లం - 3/4 కప్
పసుపు - 1 tsp
ఆవాలు - 3 tsp
మెంతులు - 1 tsp
ఇంగువ - చిటికెడు
తాలింపు:
నూనె - 1/2 కప్
మెంతులు- 1 tsp
ఆవాలు - 1 tsp
కరివేపాకు
ఇంగువ - చిటికెడు
తయారీ:
- ఒక tsp నూనెలో మెంతులు, ఆవాలు, ఇంగువ వేయించి పొడి కొట్టుకోవాలి
- మిరపకాయలు కడిగి పొడి బట్టతో తుడిచి చింతపండు, బెల్లం, ఉప్పు, పసుపు వేసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి.
- పచ్చడి గిన్నిలోకి తీసుకొన్న తరువాత రోలు కడిగిన నీళ్లు కూడా పోసి కలిపి పెట్టుకోవాలి.
- బాణలిలో నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేయుంచుకోవాలి.
- అందులో నూరిన ముద్ద వేసి దగ్గర పడేవరకు ఉడికించుకోవాలి.
- ఉడికిన తరువాత దించి చల్లారియా తరువాత పొడి వేసి బాగా కలిపి పొడి జాడీలోకి పెట్టుకోవాలి.
- ఇది 6 నెలలు నిల్వ ఉంటుంది .
No comments:
Post a Comment