Skip to main content

SANTULA-MIXED VEGETABLES

Ingredients:
Potatoes-2
Brinjal-1
Red pumpkin-250 gms
Beans-100 gms
Carrots-100 gms
Drumsticks-2 
Snake gourd-100 gms
Paanch-phoron-1 tbsp
Mustard oil-2 tbsp
Green chillies- 2 or 3
Sugar-1 tbsp
Salt to taste

Method:


  • Chop the vegetables into bite sized pieces.Heat oil in a large vessel.
  • Add paanch-phoron. Wait till the condiments splutter.
  • Add all the chopped vegetables,salt and slit green chillies.
  • Cover and cook the vegetables in own juice,on slow fire.
  • Stir occasionally.Do not add water.
  • The whole process will take 10 mins.
  • Add sugar and mix well.
  • The consistency should be such that the vegetables will be intermingled with each other.
  • Best served with steamed rice.

సంతుల 

కావలిసిన వస్తువులు:
బంగాళా దుంపలు - 2
వంకాయ - 1
ఎర్ర గుమ్మడి - 250 గ్రా 
బీన్స్ - 100 గ్రా 
క్యారెట్ - 100 గ్రా 
ములక్కాయ - 2
పొట్ల కాయ - 100 గ్రా 
పచ్చి మిర్చి - 2-3
పంచ్ పోరాన్ - 1 tbsp 
ఆవ నూనె - 2 tbsp 
పంచదార - 1 tsp 
ఉప్పు 

తయారీ:
  • కూరగాయలు అన్ని కడిగి చిన్న ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి  అందులో పంచ్ పోరాన్ వేసి వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో అన్ని ముక్కలు, ఉప్పు, పచ్చి మిరపకాయలు వేసి మూత పెట్టి సన్నని సెగ మీద మగ్గనివ్వాలి. 
  • అప్పుడప్పుడు కలుపుతూ దగ్గర పడ్డాక పంచదార వేసి కలిపి దించుకోవాలి. 
  • ఇది వేడి అన్నంలోకి బాగుంటుంది. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4