Skip to main content

UPPU VADA

Ingredients:
Rice flour - 1 kg
Urad dal - 1/2 cup
Sesame seeds - 250 gms
Coconut - 1
Salt to taste
Asafoetida -  a pinch
Water
Butter - 1 tbsp
Oil for frying

Method:

  • Sieve and dry roast rice flour.
  • Roast urad dal and grind to a fine powder.Dry roast sesame seeds. Grate coconut.
  • Mix all the ingredients with water and knead to a pliable dough.
  • Make small balls and place them on a cloth, dry them for one hour or more.
  • Then deep fry them in hot oil to a medium brown colour.
  • Let them cool and store in airtight container. Its shelf life is up to one month.

ఉప్పు వడ 

కావలిసిన వస్తువులు:
బియ్యం పిండి - 1 కిలో 
మినపప్పు - 1/2 కప్ 
నువ్వులు - 250 గ్రా 
కొబ్బరి కాయ - 1
ఉప్పు 
ఇంగువ - చిటికెడు 
వెన్న - 1 tbsp 
నీళ్లు 
నూనె 

తయారీ:
  •  బియ్యపు పిండి జల్లించి బాణలిలో వేయించి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • మినపప్పు కూడా వేయించి మెత్తగా పొడి కొట్టుకోవాలి. 
  • నువ్వులు కూడా వేయించి పక్కన పెట్టుకోవాలి. కొబ్బరి తురుముకోవాలి. 
  • ఇప్పుడు ఒక గిన్నిలో అన్ని వేసి సరిపడా నీళ్లు పోసి చపాతీ పిండిలా గట్టిగ కలిపి చిన్న ఉండలు చేసి ఒక బట్ట మీద ఒకటి రెండు గంటలు ఆరపెట్టుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి ఆరిన ఉండలు కొద్దికొద్దిగా వేసి ఎర్రగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • ఆరిన తరువాత డబ్బాలో పెట్టుకుంటే నెల రోజులు నిల్వ ఉంటాయి
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4