Skip to main content

CABBAGE RICE

Ingredients:
Rice - 500 gms
Cabbage - 250 gms
Onions - 2
Green peas - 1/2 cup
Turmeric - 1/4 tsp
Salt to taste
Cloves - 4
Oil - 4-5 tbsp

For Spice paste:
 Onions - 2
Garlic cloves - 15
Ginger - small piece
Cloves -6
Cinnamon sticks - 2-3
Coriander leaves - small bunch

Method:

  • Grind all the ingredients to make fine paste.
  • Finely chop cabbage and onions.
  • Wash and soak the rice for 15 minutes.
  • Heat the oil i thick bottom pan, add cloves and fry it.
  • Add chopped onions and fry until light brown.
  • Add ground paste and fry till oil floats.
  • Then add peas, cabbage, salt and turmeric. Cook for 3-4 minutes.
  • Add rice and stir well.
  • Add enough water and close the lid. Cook until rice is done.
  • Serve with raita.

క్యాబేజీ రైస్ 

కావలిసిన వస్తువులు:
బియ్యం - 500 గ్రా 
క్యాబేజీ - 250 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 2
బఠాణి  - 1/2 కప్ 
పసుపు - 1/4 tsp 
ఉప్పు 
నూనె - 4-5 tbsp 
లవంగాలు - 4

మసాలా ముద్ద:
ఉల్లిపాయలు - 2
వెల్లులి రేకలు - 15
అల్లం - చిన్న ముక్క 
లవంగాలు - 6
దాల్చిన చెక్క - 2-3 ముక్కలు 
కొత్తిమీర - చిన్న కట్ట 

తయారీ:
  • మసాలా ముద్ద కి కావలిసిన వస్తువులు అన్ని మెత్తగా రుబ్బి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • బియ్యం కడిగి నానపెట్టుకోవాలి. 
  • ఉల్లిపాయలు,క్యాబేజీ  సన్నగా తరిగి పెట్టుకోవాలి. 
  • పెద్ద గిన్నిలో నూనె వేడి చేసి లవంగాలు వెయ్యాలి.  ఆవి వేగిన తరువాత ఉల్లిపాయలు వేసి దోరగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో మాసాల ముద్ద వేసి పచ్చి వాసన పొయ్యేవరకు వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో క్యాబేజీ, బఠాణి, పసుపు, ఉప్పు వేసి కొంచెం సేపు వేగనివ్వాలి. 
  • బియ్యం కూడా వేసి బాగా కలిపి సరిపడా నీళ్లు పోసి అన్నం ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఇది ఉల్లిపాయ పెరుగు చట్నీతో బాగుంటుంది. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4