Skip to main content

CARROT CHUTNEY WITH CURD (CARROT PERUGU PACHADI)

Ingredients:
Carrot - 250 gms
Green chillies - 5-6
Coriander leaves - 1 tbsp
Salt to taste
Turmeric - pinch
Curd - 250 ml

For Talimpu:
Ghee - 1 tsp
Red chilli- 1 (broken)
Cumin & mustard  - 1/4 tsp
Curry leaves -  few

Method:

  • Whip the curd with salt and turmeric.
  • Peel and grate carrot; finely chop green chillies and coriander leaves.
  • Mix grated carrot, green chilies and coriander leaves in curd.
  • Heat the ghee in pan, add all talimpu ingredients and allow them to crackle.
  • Pour this over chutney.
  • Mix well and serve.
క్యారెట్ పెరుగు పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
క్యారెట్ - 250 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి - 6
ఉప్పు 
పసుపు - చిటికెడు 
కొత్తిమీర - 1 tbsp 
పెరుగు - 250 ml 
తాలింపు:
నెయ్యి - 1 tsp 
ఎండు మిర్చి - 1
ఆవాలు, జీలకర్ర - 1/4 tsp 
కరివేపాకు - కొద్దిగా 

తయారీ:
  • పెరుగులో ఉప్పు, పసుపు వేసి కలిపి పెట్టుకోవాలి. 
  • క్యారెట్ చెక్కు తీసి తురుముకోవాలి. పచ్చిమిర్చి, కొత్తిమీర సన్నగా కోసుకోవాలి. 
  • ఇవి పెరుగులో కలిపి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • బాణలి లో నెయ్యి వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పెరుగులోకి గుమ్మరించుకోవాలి. 
  • కలిపి వడ్డించుకోవాలి
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4