Skip to main content

FISH CUTLET

Ingredients:
Fish - 1 kg
Onions - 2
Green chillies - 5-6
Salt to taste
Turmeric - 1 tsp
Chilli powder - 2 tsp
Ginger -1" piece
Garlic pod- 1
Cumin seeds - 2 tsp
Coriander leaves  -  small bunch
Egg - 1
Oil - 1 cup

Method:

  • Boil fish pieces in enough water with salt, turmeric and chilli powder.
  • When the water is completely absorbed, cool the pieces; mash and remove the black layer and deboned.
  • Grind ginger, garlic and green chillies to make paste.
  • Heat the 2 tbsp of oil, add chopped onions, green chillies and ginger paste. Fry until lightly brown.
  • Add fish pieces and mix well.
  • Remove from flame; then add chopped coriander and beaten egg.
  • Mix well and make balls and flatten them to make cutlets.
  • Heat half cup of oil, fry two pieces at a time till golden brown.
  • Serve hot or cold with rice and sambar as side dish.


 చేపల పులుసు 

కావలిసిన వస్తువులు:
చేపలు (బొచ్చె/కోరమీను) - 1 కిలో 
ఉల్లిపాయలు - 2
పచ్చి  మిర్చి -5-6
ఉప్పు 
పసుపు - 1 tsp 
కారం - 2 tsp 
అల్లం - 1" ముక్క 
వెల్లులి- 1
జీలకర్ర- 2 tsp 
కొత్తిమీర - చిన్న కట్ట 
గుడ్డు - 1
నూనె - 1 కప్ 

తయారీ:
  • చేప కడిగి పసుపు, ఉప్పు, కారం వేసి సరిపడా నీళ్లు పోసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఉడికిన ముక్క ఆరిన తరువాత చిదిపి ఫై నల్లని పోర, ముళ్ళు తీసి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • అల్లం, వెల్లులి, జీలకర్ర కలిపి మెత్తగా నూరుకోవాలి. 
  • బాణలిలో 2 tbsp నూనె వేసి, ఉల్లిపాయ ముక్కలు, పచ్చి మిర్చి ముక్కలు, అల్లం ముద్ద వేసి బాగావేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో చేప ముద్ద వేసి కలిపి దించుకోవాలి. 
  • అందులో గుడ్డు, కొత్తిమీర వేసి కలిపి ఉండలు చేసి కట్లెట్ లాగా చేసుకోవాలి. 
  • 1/2 కప్ ఊనే వేడి చేసి అందులో రెండేసి ముక్క వేసి వేయుంచుకోవాలి. 
  • వీటిని అన్నం, సాంబార్ తో కలిపి తింటే చాలా బాగుంటుంది. 








Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4