Skip to main content

MUTTON PEPPER FRY

Ingredients:
Mutton - 500 gms
Onions - 4 (chopped)
Ginger garlic paste - 1 tbsp
Coriander leaves - small bunch (chopped)
Salt to taste
Turmeric - 1/2 tsp
Oil- 2-3 tbsp

For Masala:
Peppercorns - 1 tsp
Cloves - 2
Cinnamon - 2 sticks
Cardamom - 2
Coriander seeds - 2 tsp
Cumin seeds - 1 tsp

Method:

  • Pressure cook mutton, ginger garlic paste, salt, turmeric with sufficient water until pieces are tender.
  • Dry roast the masala ingredients and grind to make fine powder.
  • Heat the oil in kadai; add onions and fry till golden brown.
  • Then add mutton pieces along with water and fry until it almost dry.
  • Lastly add masala powder, coriander leaves and fry in low flame for 5 minutes.

మాంసం మిరియాలపొడితో వేపుడు 

కావలిసిన వస్తువులు:
మాంసం - 500 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 4 (తరిగినవి)
అల్లం వెల్లులి ముద్ద - 1 tbsp 
కొత్తిమీర - చిన్న కట్ట 
పసుపు - 1/2 tsp 
ఉప్పు 
నూనె - 2-3 tbsp 

మసాలా కొరకు:
మిరియాలు - 1 tsp 
లవంగాలు - 2
ఏలకులు - 2
దాల్చిన చెక్క - 2
ధనియాలు - 2 tsp 
జీలకర్ర - 1 tsp 

తయారీ:
  • మాంసం, ఉప్పు, పసుపు, అల్లం వెల్లులి ముద్ద కొంచెం నీళ్లు పోసి కుక్కర్ లో ఉడికించుకోవాలి. 
  • మసాలా దినిసులు అన్ని వేయించి పొడి కొట్టుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి ఉల్లిపాయలు ఎర్రగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో మాంసం ముక్కలు, ఉడికించిన నీళ్లు వేసి తడి లేకుండా బాగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • చివరికి మసాలా పొడి, కొత్తిమీర వేసి సన్నని సెగ మీద 5 ని లు వేయించి దించుకోవాలి. 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4