Search This Blog for 3000 recipes

Loading...

MUTTON WITH CHANNA DAL (MAMSAM- SENAGA PAPPU KOORA)

Ingredients:
Mutton - 1/2 kg
Bengal gram dal - 250 gms
Onions - 2
Green chillies - 4
Ginger, Garlic paste - 1 tbsp
Coriander powder - 2 tsp
Clove powder - 1/2 tsp
Cinnamon powder - 1/2 tsp
Salt to taste
Turmeric - 1/2 tsp
Chilli powder - 2 tsp
Coriander leaves - small bunch
Oil - 3 tbsp

Method:

  • Heat  the oil in pressure cooker; add chopped onion, green chillies and ginger garlic paste.
  • Fry until onions are brown. Add mutton pieces, salt, turmeric, chilli powder.
  • Mix well and cook in high flame for 3-4 minutes. Add one cup of water and close the lid.
  • Cook for 3 whistles or until pieces are tender.
  • Meanwhile soak channa dal for 30 minutes.
  • Once the lid is open, add soaked channa dal and cook once again by closing the lid. Add water if necessary.
  • Wait for 2 whistles and switch off the flame.
  • Again open the lid; add clove and cinnamon powder and chopped coriander.
  • Cook for 3-4 minutes or until the gravy is thick.

మాంసం పచ్చి సెనగ పప్పు కూర 

కావలిసిన వస్తువులు:
మాంసం- 500 గ్రా 
సెనగ పప్పు - 250 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 2
పచ్చిమిర్చి -4
అల్లం వెల్లులి ముద్ద - 1 tbsp 
ధనియాల పొడి - 2 tsp 
లవంగాల పొడి - 1/2 tsp 
దాల్చిన చెక్క పొడి -1/2 tsp 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/2 tsp 
కారం - 2 tsp 
కొత్తిమీర - చిన్న కట్ట 
నూనె - 3 tbsp 

తయారీ:
  • కుక్కర్ లో నూనె వేడి చేసి ఉల్లిపాయ ముక్కలు, పచ్చిమిర్చి, అల్లం వెల్లులి ముద్ద వేసి ఎర్రగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • మాంసం ముక్కలు, ఉప్పు, పసుపు, కారం, ధనియాల పొడి వేసి 3-4 ని వేయించి ఒక కప్ నీళ్లు పోసి మూత పెట్టుకోవాలి. 
  • 3 విసిల్స్ లేదా ముక్క మెత్తపడినాక దించుకోవాలి. 
  • సెనగ పప్పు కడిగి అరగంట నానపెట్టుకోవాలి. 
  • కుక్కర్ మూత వచ్చినాక సెనగ పప్పు వేసి, నీళ్లు చూసుకొని మళ్ళి  మూత పెట్టి 2 విసిల్స్ రానిచ్చి దించుకోవాలి. 
  • మూత వచ్చినాక లవంగ పొడి, దాల్చిన పొడి, కొత్తిమీర వేసి కూర దగ్గర పడేవరకు ఉడికించి దించుకోవాలి. 




Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Recipes by Ingredients

Abalone (2) Almonds (31) Apples (58) Apricots (8) Arbi - Chema Dumpa (5) Artichoke (1) Asafoetida (1) Ash Gourd - Budida Gummadi (6) Asparagus (3) Avocado (15) Baby Corn (3) Bachchali (2) Bacon (5) Bael Fruit (1) Bamboo (1) Banana (37) Banana Flower (3) Banana Stem (4) Barley (4) Bean Curd (2) Beer (2) Beetroot (25) Besan - Senaga Pindi (11) Biscuits (18) Bitter Gourd - Kakarakaya (15) Black Eyed Peas (3) Blackberries (2) Blue Berries (1) Bottle Gourd - Sorakaya (24) Brandy (1) Brinjal - Vankaya (48) Broad beans - Chikkudu Kaya) (7) Broccoli (6) Butter Milk (4) Cabbage (30) Camembert (1) Capers (2) Capsicum (26) Carrot (64) Cashew nuts (5) Cauliflower (32) Celery (5) Champagne (2) Chana (3) Channa dal (11) Cheese (51) Chenna (1) cherries (6) Chestnut (2) Chicken (111) Chinese Leaves (1) Chives (1) Chocolate (56) Chow chow (5) Clam (1) Cluster Beans - Goru Chikkudau (8) Coconut (50) Coffee (3) Cola (1) Coriander leaves - Kothimeera (3) Corn (34) corn flakes (3) Crab (9) Cranberries (2) Cream (3) Cucumber - Dosakaya (26) cumin power (1) Curd (6) Curd - Perugu (35) Custard (2) Dal (28) Dashi (1) Dates (14) Double beans (1) Dried bonito flakes (1) Drumstick - Mullakkaya (16) Dry Fruit (10) Dry Ginger - Sonti (3) Duck (2) eggs (31) fenugreek (11) Figs (2) Fish (70) Flattened Rice- Atukulu (16) flax (1) French Beans (11) Gherkin - Dondakaya (8) Gin (5) ginger (7) Goose Berry - Usiri Kaya (7) grapes (7) Green Chillies (11) Green Gram (11) Green Gram - Pesalu (3) Green Peas (26) Hair oil (2) Halwa (33) Hazel nuts (1) Herbs (3) Honey (3) Horse Gram Dal - Ulavalu (3) Ice Creams (26) Idli Varieties (18) Jack fruit (15) Jam (11) Jelly (5) jowar (4) kabuli chana (4) Kabuli chana (3) Kasha (1) Kelp (1) Kiwi Fruit (4) Kokum (3) Kulfi (2) Lasagna (1) leafy vegetables (8) Lemon (13) Lettuce (2) Linseed (1) Litchis (2) Lobster (3) Lotus stem (2) Macaroni (10) Macaroons (1) Mangetouts (1) Mango (60) Maple (1) Milk (3) Mint (9) Miso (1) Mixed Vegetables (36) Moong dal (22) Moose (1) muesli (1) Murabba (7) Mushroom (35) Mussels (3) Mutton (82) Nectarines (1) Noodles (25) Oats (30) Okra - Bendakaya (19) onions _ Ulli paya (16) Orange (20) Orange curacao (2) Oyster (3) Panasa Pottu (3) Paneer (31) Papad (1) Papaya (9) Parsley (5) Passion Fruit (3) pasta (16) Peaches (15) Peanut (11) Peanut Butter (2) Pears (4) Pecan (2) Pine apple (23) Pista (2) Pizza (3) Plum (6) pomegranate (4) Ponna gamti Kura (3) Poppy seeds - Gasagasalu (3) Pork (33) Potato (107) Prawns (60) Prunes (1) Puffed Rice - Maramaralu (2) Radish - Mullangi (14) Ragi (10) Raisins (7) Rajma (3) Raspberries (16) Raw Banana (16) Rawa (17) Red Beans (2) Red Pumpkin - Gummadi (21) Red Sorrel leaves - Gongura (3) Rhubarb (1) Rice Flour (2) Ridge Gourd - Beera kaya (10) Roasted channa dal (4) Rum (6) Sabja seeds (2) Sago - Saggu Biyyam (5) Sake (1) Scallops (3) Semya (13) Sesame seeds (6) Snake Gourd - Potla Kaya (3) Soya (10) Spaghetti (4) Spanish (9) Spinach (31) Split peas (1) Spring Onion (5) Sprouts (7) Squid - Calamari (3) Straw Berry (22) Sushi (1) Sweet Potato - Chilakada Dumpa (9) Taati Munjalu (1) Tamarind (8) telaga pindi (3) Tender Tamarind leaves - Chinta Chiguru (2) thotakura (3) Thotakura Kadalu (2) Tinda (1) tofu (5) Tomato (78) Topiaca - Pendalam (1) Turnip (2) Urad dal (7) Vadiyalu (19) Vodka (2) Waffles (4) Walnut (15) Wanton sheets (1) water melon (3) Whisky (1) Wine (5) Yam - Kanda (11) Zucchini (6)