Skip to main content

MUTTON WITH CHANNA DAL (MAMSAM- SENAGA PAPPU KOORA)

Ingredients:
Mutton - 1/2 kg
Bengal gram dal - 250 gms
Onions - 2
Green chillies - 4
Ginger, Garlic paste - 1 tbsp
Coriander powder - 2 tsp
Clove powder - 1/2 tsp
Cinnamon powder - 1/2 tsp
Salt to taste
Turmeric - 1/2 tsp
Chilli powder - 2 tsp
Coriander leaves - small bunch
Oil - 3 tbsp

Method:

  • Heat  the oil in pressure cooker; add chopped onion, green chillies and ginger garlic paste.
  • Fry until onions are brown. Add mutton pieces, salt, turmeric, chilli powder.
  • Mix well and cook in high flame for 3-4 minutes. Add one cup of water and close the lid.
  • Cook for 3 whistles or until pieces are tender.
  • Meanwhile soak channa dal for 30 minutes.
  • Once the lid is open, add soaked channa dal and cook once again by closing the lid. Add water if necessary.
  • Wait for 2 whistles and switch off the flame.
  • Again open the lid; add clove and cinnamon powder and chopped coriander.
  • Cook for 3-4 minutes or until the gravy is thick.

మాంసం పచ్చి సెనగ పప్పు కూర 

కావలిసిన వస్తువులు:
మాంసం- 500 గ్రా 
సెనగ పప్పు - 250 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 2
పచ్చిమిర్చి -4
అల్లం వెల్లులి ముద్ద - 1 tbsp 
ధనియాల పొడి - 2 tsp 
లవంగాల పొడి - 1/2 tsp 
దాల్చిన చెక్క పొడి -1/2 tsp 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/2 tsp 
కారం - 2 tsp 
కొత్తిమీర - చిన్న కట్ట 
నూనె - 3 tbsp 

తయారీ:
  • కుక్కర్ లో నూనె వేడి చేసి ఉల్లిపాయ ముక్కలు, పచ్చిమిర్చి, అల్లం వెల్లులి ముద్ద వేసి ఎర్రగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • మాంసం ముక్కలు, ఉప్పు, పసుపు, కారం, ధనియాల పొడి వేసి 3-4 ని వేయించి ఒక కప్ నీళ్లు పోసి మూత పెట్టుకోవాలి. 
  • 3 విసిల్స్ లేదా ముక్క మెత్తపడినాక దించుకోవాలి. 
  • సెనగ పప్పు కడిగి అరగంట నానపెట్టుకోవాలి. 
  • కుక్కర్ మూత వచ్చినాక సెనగ పప్పు వేసి, నీళ్లు చూసుకొని మళ్ళి  మూత పెట్టి 2 విసిల్స్ రానిచ్చి దించుకోవాలి. 
  • మూత వచ్చినాక లవంగ పొడి, దాల్చిన పొడి, కొత్తిమీర వేసి కూర దగ్గర పడేవరకు ఉడికించి దించుకోవాలి. 




Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4