Skip to main content

KANDA FRY WITH LEMON JUICE

              కంద ఫ్రై - నిమ్మ రసం 

కావలిసిన వస్తువులు:
కంద - 500 గ్రా 
 అల్లం - పచ్చిమిర్చి ముద్ద - 1 tbsp 
పసుపు - 1/4 tsp 
ఉప్పు 
నిమ్మకాయలు -2
ఎండు - మిర్చి 5-6
సెనగ పప్పు - 1/2 tsp 
మినపప్పు - 1/2 tsp 
ఆవాలు- 1/4  tsp 
జీలకర్ర- 1/4 tsp 
కరివేపాకు - కొద్దిగా 
నూనె - 3 tbsp 

తయారీ:

  • కంద ఉడికించి, పెచ్చు తీసి, ముక్కలు కోసుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె  వేడి చేసి, ఎండు మిర్చి ముక్కలు, మినపప్పు, సెనగపప్పు, ఆవాలు, జీలకర్ర, కరివేపాకు వేసి వేగిన తరువాత అల్లం- పచ్చిమిర్చి ముద్ద వేసి వేగనివ్వాలి. 
  • అందులో కంద ముక్కలు, పసుపు, ఉప్పు  వేసి బాగా  కలిపి  కొంచెం సేపు వేయించి దించుకోవాలి. 
  • దించిన తరువాత నిమ్మరసం  పిండి  కలుపుకోవాలి. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.