Skip to main content

VERMICELLI IDLI

Ingredients:
Vermicelli - 500 gms
Bombai rawa - 250 gms
Curd - 1 cup or as required
Cashew nuts - 2 tbsp (chopped)
Green chillies- 6-8
Ginger - small piece
Urad dal - 1/2 tsp
Mustard seeds - 1/4 tsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Salt to taste
Curry leaves - few
Coriander leaves -1 tbsp (chopped)
Ghee- 2 tbsp
Asafoetida - pinch
Baking soda- pinch

Method:

  • Heat the ghee in a frying pan, add urad dal, cumin, mustard seeds,asafoetida, curry leaves and allow them to splutter.
  •  Add chopped green chillies, ginger, cashewnuts, coriander leaves.Fry for few seconds.
  • Then add vermicelli and fry until light brown.
  • Add rawa and fry some more time.
  • Remove and let it cool completely then add curd, salt, baking soda and mix well.
  • Keep aside for for 2 hours.
  •  Pour batter into idli plates and steam cook for 10 minutes or until done.
  • Serve hot with chutney.


వెర్మిసెల్లి (సేమ్యా) ఇడ్లి 

కావలిసిన వస్తువులు:
వెర్మిసెల్లి - 500 గ్రా 
బొంబాయి రవ్వ - 250 గ్రా 
పెరుగు - 1 కప్ లేదా సరిపడా 
పచ్చిమిర్చి - 6-8
అల్లం - చిన్న ముక్క 
కొత్తిమీర- 1 tbsp 
మినపప్పు - 1/2 tsp 
జీడిపప్పు - 2 tbsp 
ఆవాలు - 1/4 tsp 
జీలకర్ర- 1/4 tsp 
కరివేపాకు - కొద్దిగా 
నెయ్యి- 2 tbsp 
ఇంగువ - చిటికెడు 
సోడా - చిటికెడు 
ఉప్పు 

తయారీ:
  • బాణలిలో నెయ్యి వేడి చేసి మినపప్పు, ఆవాలు, జీలకర్ర, ఇంగువ, కర్వేపాకు వేసి వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో తరిగిన జీడిపప్పు, పచ్చిమిర్చి, అల్లం, కొత్తిమీర వేసి వేగిన తరువాతా వెర్మిసెల్లి వేసి ఎర్రగా వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో రవ్వ వేసి వేగిన తరువాత దించి చల్లార్చుకోవాలి. 
  • ఈ మిశ్రమంలో పెరుగు, ఉప్పు, సోడా వేసి కలిపి రెండు గంటలు నానపెట్టుకోవాలి. 
  • నానిన పిండిని ఇడ్లి ప్లేట్ లో వేసి ఆవిరి మీద 10 ని లు ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఇవి వేడిగా పచ్చడితో తింటే బాగుంటాయి. 





Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4