Search This Blog for 3000 recipes

Loading...

GHERKINS IN TOMATO GRAVY (DONDAKAYA TOMATO MASALA

Ingredients:
Gherkins - 250 gms
Onions - 2
Tomatoes - 100 gms
Dry coconut - 1 tbsp
Curd - 2 tbsp
Ginger garlic paste- 1 tsp
Coriander- cumin powder - 2 tsp
Garam masala - 1/2 tsp
Turmeric - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1 tsp
Salt to taste
Oil - 2-3 tbsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Coriander leaves

Method:

  • Wash and slit gherkins into four.
  • Heat 2 tbsp of oil; fry the gherkins in medium flame until almost tender. Remove and keep aside.
  • Grind chopped onions, tomatoes, coconut, ginger garlic paste to make smooth paste.
  • Heat the oil in kadai, add ground paste, turmeric, salt, chilli powder, coriander- cumin powder; saute for 3-4 minutes.
  • Add one cup of water; cook till oil floats. 
  • Add gherkins, garam masala and one cup of water and close the lid.
  • Cook until the gravy thick.
  • Garnish with coriander leaves.

దొండకాయ టమాటో మసాలా 

కావలిసిన వస్తువులు:
దొండకాయలు - 250 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 2
టమాటో - 100 గ్రా 
ఎండు కొబ్బరి - 1 tbsp 
పెరుగు - 2 tbsp 
అల్లం వెల్లులి ముద్ద  - 1 tsp 
ధనియాలు - జీలకర్ర పొడి - 2 tsp 
గరం మసాలా - 1/2 tsp 
పసుపు - 1/2 tsp 
ఉప్పు 
కారం - 1 tsp 
జీలకర్ర - 1/2 tsp 
కొత్తిమీర 
నూనె - 2-3 tbsp 

తయారీ:
  • దొండకాయలు కడిగి నాలుగు వాలికలుగా కోసి 2 చెంచాల నూనెలో మగ్గనివ్వాలి. 
  • ఉల్లిపాయలు, టమాటో, అల్లం \వెల్లులి, కొబ్బరి, పెరుగు కలిపి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • బాణలి లో నూనె వేడి చేసి జీలకర్ర వేయుంచుకోవాలి. అందులో రుబ్బిన ముద్ద  వేసి కొద్దిగా వేగిన తరువాత  పసుపు, ఉప్పు, కారం, ధనియాలు -జీలకర్ర పొడి, నీళ్లు పోసి పచ్చి వాసన పొయ్యేవరకు ఉడికించాలి. 
  • దొండకాయలు,మసాలా, కొద్దిగా నీళ్లు పోసి దగ్గర పడినాక దించుకోవాలి. 
  • కొత్తిమీర జల్లి వడ్డించుకోవాలి. 
Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Recipes by Ingredients

Abalone (2) Almonds (30) Apples (58) Apricots (7) Arbi - Chema Dumpa (5) Artichoke (1) Asafoetida (1) Ash Gourd - Budida Gummadi (6) Asparagus (3) Avocado (15) Baby Corn (3) Bachchali (2) Bacon (5) Bael Fruit (1) Bamboo (1) Banana (37) Banana Flower (3) Banana Stem (4) Barley (4) Bean Curd (2) Beer (2) Beetroot (25) Besan - Senaga Pindi (11) Biscuits (18) Bitter Gourd - Kakarakaya (15) Black Eyed Peas (3) Blackberries (2) Blue Berries (1) Bottle Gourd - Sorakaya (24) Brandy (1) Brinjal - Vankaya (48) Broad beans - Chikkudu Kaya) (7) Broccoli (6) Butter Milk (4) Cabbage (30) Camembert (1) Capers (2) Capsicum (26) Carrot (64) Cashew nuts (5) Cauliflower (32) Celery (5) Champagne (2) Chana (3) Channa dal (11) Cheese (51) Chenna (1) cherries (6) Chestnut (2) Chicken (111) Chinese Leaves (1) Chives (1) Chocolate (56) Chow chow (5) Clam (1) Cluster Beans - Goru Chikkudau (8) Coconut (49) Coffee (3) Cola (1) Coriander leaves - Kothimeera (3) Corn (34) corn flakes (3) Crab (9) Cranberries (2) Cream (3) Cucumber - Dosakaya (26) cumin power (1) Curd (6) Curd - Perugu (35) Custard (2) Dal (27) Dashi (1) Dates (14) Double beans (1) Dried bonito flakes (1) Drumstick - Mullakkaya (16) Dry Fruit (10) Dry Ginger - Sonti (3) Duck (2) eggs (31) fenugreek (11) Figs (2) Fish (70) Flattened Rice- Atukulu (16) flax (1) French Beans (11) Gherkin - Dondakaya (8) Gin (5) ginger (7) Goose Berry - Usiri Kaya (7) grapes (7) Green Chillies (11) Green Gram (11) Green Gram - Pesalu (3) Green Peas (25) Hair oil (2) Halwa (33) Hazel nuts (1) Herbs (3) Honey (3) Horse Gram Dal - Ulavalu (3) Ice Creams (26) Idli Varieties (18) Jack fruit (15) Jam (11) Jelly (5) jowar (4) kabuli chana (4) Kabuli chana (3) Kasha (1) Kelp (1) Kiwi Fruit (4) Kokum (3) Kulfi (2) Lasagna (1) leafy vegetables (8) Lemon (13) Lettuce (2) Linseed (1) Litchis (2) Lobster (3) Lotus stem (2) Macaroni (10) Macaroons (1) Mangetouts (1) Mango (60) Maple (1) Milk (3) Mint (9) Miso (1) Mixed Vegetables (36) Moong dal (22) Moose (1) muesli (1) Murabba (7) Mushroom (35) Mussels (3) Mutton (82) Nectarines (1) Noodles (25) Oats (30) Okra - Bendakaya (19) onions _ Ulli paya (16) Orange (20) Orange curacao (2) Oyster (3) Panasa Pottu (3) Paneer (31) Papad (1) Papaya (9) Parsley (5) Passion Fruit (3) pasta (16) Peaches (14) Peanut (11) Peanut Butter (2) Pears (4) Pecan (2) Pine apple (23) Pista (2) Pizza (3) Plum (6) pomegranate (4) Ponna gamti Kura (2) Poppy seeds - Gasagasalu (3) Pork (33) Potato (107) Prawns (59) Prunes (1) Puffed Rice - Maramaralu (2) Radish - Mullangi (14) Ragi (10) Raisins (7) Rajma (3) Raspberries (16) Raw Banana (15) Rawa (17) Red Beans (2) Red Pumpkin - Gummadi (21) Red Sorrel leaves - Gongura (3) Rhubarb (1) Rice Flour (2) Ridge Gourd - Beera kaya (10) Roasted channa dal (4) Rum (6) Sabja seeds (2) Sago - Saggu Biyyam (5) Sake (1) Scallops (3) Semya (13) Sesame seeds (6) Snake Gourd - Potla Kaya (3) Soya (10) Spaghetti (4) Spanish (9) Spinach (31) Split peas (1) Spring Onion (5) Sprouts (7) Squid - Calamari (3) Straw Berry (22) Sushi (1) Sweet Potato - Chilakada Dumpa (9) Taati Munjalu (1) Tamarind (8) telaga pindi (3) Tender Tamarind leaves - Chinta Chiguru (2) thotakura (3) Thotakura Kadalu (2) Tinda (1) tofu (5) Tomato (78) Topiaca - Pendalam (1) Turnip (2) Urad dal (7) Vadiyalu (19) Vodka (2) Waffles (4) Walnut (15) Wanton sheets (1) water melon (3) Whisky (1) Wine (5) Yam - Kanda (10) Zucchini (6)