Skip to main content

VANKAYA ULLIKARAM (BRINJALS STUFFED WITH SPICY ONION)

Ingredients:
Tender brinjals - 250 gms
Onions - 2
Red chilli powder - 2 tsp
Garlic pod - 1
Cumin seeds - 1 tsp
Turmeric - 1/2 tsp
Salt to taste
Oil - 2-3 tbsp

Method:

  • Wash and split brinjals into four. Heat 2 tbsp of oil, add brinjals and fry until they are tender. Keep aside to cool.
  • Grind chopped onion, garlic, cumin, chilli powder, salt , turmeric into coarse paste.
  • Stuff the paste into brinjals.
  • Heat the pan,add remaining oil, arrange the brinjals carefully, add remaining paste if andy fry for 3-4 minutes.
  • Add one cup of water and close the lid.
  • Cook in low flame for 5 minutes.
  • Serve with rice.

వంకాయ ఉల్లికారం 

కావలిసిన వస్తువులు:
వంకాయలు - 250 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 2
వెల్లులి పాయ - 1
కారం - 2 tsp 
జీలకర్ర - 1 tsp 
పసుపు - 1/2 tsp 
ఉప్పు 
నూనె -2-3 tbsp 

తయారీ:
  • వంకాయలు కడిగి కాయను నాలుగు చీలికలు పెట్టి గుత్తులుగా ఉంచి 2 tbsp నూనెలో మగ్గనివ్వాలి. మగ్గిన తరువాత తీసి పక్కనే పెట్టి చల్లారనివ్వాలి. 
  • ఉల్లిపాయ ముక్కలు, వెల్లులి, కారం, జీలకర్ర, పసుపు, ఉప్పు, అన్ని కలిపి కొద్దిగా బరకగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • దీనిని వంకాయలో కూర్చి అన్ని పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి వంకాయలు, మిగిలిన గుజ్జు వేసి కొద్దిగా వేగిన తరువాత నీళ్లు పోసి మూత పెట్టి మగ్గనివ్వాలి. 

Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4