Skip to main content

PORK PULUSU

Ingredients:
pork with fat - 500 gms
Onions - 2
Green chillies - 6
Coriander seeds - 2 tsp
Cloves - 2
cinnamon - 2 sticks
Cardamom -2
Ginger garlic paste -2 tsp
Turmeric -1/2 tsp
Chilli powder - 2 tsp 
Salt to taste
Tamarind - lemon size
Coriander leaves - 1 tbsp

Method:

  • wash and cut the pork into pieces.
  • Mix pork pieces, salt, chilli powder, turmeric and ginger garlic paste together.
  • Boil marinated pork pieces with chopped onion and green chillies until tender.
  • In the meantime powder cinnamon, coriander seeds, cloves and cardamom together.
  • Soak tamarind in hot water and extract juice from it.
  • When pork pieces are tender; stir in tamarind juice and garam masala.
  • Cook until the gravy little thick.
  • garnish with coriander leaves.

పోర్క్ పులుసు 

కావలిసిన వస్తువులు:
పోర్క్ - 500 గ్రా 
ఉల్లిపాయ -2
పచ్చిమిర్చి - 6
ధనియాలు -2 tsp 
లవంగాలు -2
దాల్చిన చెక్క -2
ఏలకులు -2
అల్లం వెల్లులి ముద్ద - 2 tsp 
చింతపండు - నిమ్మకాయంత 
పసుపు - 1/2 tsp 
కారం - 2 tsp 
ఉప్పు 
కొత్తిమీర - 1 tbsp 

తయారీ:
  •  పోర్క్ కడిగి ముక్కలు కోసి వాటికీ ఉప్పు, పసుపు, కారం, అల్లం వెల్లులి ముద్ద వేసి బాగా కలుపుకోవాలి,
  • తరిగిన ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి కూడా వేసి సరిపడా నీళ్లు పోసి మాంసం మెత్తపడేవరకు ఉడికించుకోవాలి. 
  • ధనియాలు, లవంగాలు, దాల్చినచెక్క, ఏలకులు కలిపి పొడికొట్టుకోవాలి. 
  • చింతపండు రసం తీసి ఉడికిన మాంసంలో మాసాలతో పాటు వేసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • చివరకు కొత్తిమీర చల్లి దించుకోవాలి




Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4