CHINTAKAYA PAPPU (TENDER TAMARINDS WITH DAL)

Ingredients:
Arhar dal - 1 cup
Tender tamarind - 10-15
Onion - 1 (chopped)
Green chillies - 4-5
Salt to taste
Red chilli powder - 2 tsp
Turmeric - 1/2 tsp

For Tempering:
Ghee -2 tsp
Red chillies -2 (broken)
Garlic cloves - 4 (crushed)
Fenugreek seeds - 1/4 tsp
Cumin, mustard seeds - 1/4 tsp
Asafoetida - a pinch
Curry leaves

Method:

  • Wash and pressure cook dal until tender and very soft. When lid is open mash the dal and keep aside.
  • Wash chop the tamarind into small pieces; pressure cook until tender.
  • Heat the ghee in pan; add all talimpu ingredients and allow to crackle.
  • Then add chopped green chillies and onions; saute onions until soft.
  • Add cooked dal, tamarind pieces, salt, turmeric and chilli powder.
  • Cook for few minutes and remove from flame.
  • Serve with rice.


చింతకాయ పప్పు 

కావలిసిన వస్తువులు:
కంది పప్పు - 1 కప్ 
లేత చింతకాయలు - 10-15
ఉల్లిపాయ - 1
పచ్చిమిర్చి - 4-5
ఉప్పు
పసుపు - 1/2 tsp 
కారం - 2 tsp 

తాలింపు:
నెయ్యి - 2 tsp 
ఎండుమిర్చి -2
వెల్లులి రేకలు -4 (చిదిపినవి)
మెంతులు - 1/4 tsp 
ఆవాలు, జీలకర్ర - 1/4 tsp 
ఇంగువ - చిటికెడు 
కరివేపాకు 

తయారీ:

  • కంది పప్పు కడిగి ప్రెషర్ కుక్కర్ లో మెత్తగా ఉడికించుకోవాలి. 
  • అలాగే చింతకాయలూ కడిగి చిన్న ముక్కలు కోసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నెయ్యి వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత కోసిన ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి వేసి వేగనివ్వాలి. 
  • అందులో ఉడికిన పప్పు, చింతకాయ ముక్కలు, పసుపు, ఉప్పు, కారం వేసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • కొద్దిగా దగ్గర పడినాక దించుకోవాలి. 
Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Recipes by Ingredients

Abalone (2) Almonds (31) Apples (60) Apricots (8) Arbi - Chema Dumpa (5) Artichoke (2) Asafoetida (1) Ash Gourd - Budida Gummadi (6) Asparagus (4) Avocado (15) Baby Corn (3) Bachchali (2) Bacon (5) Bael Fruit (1) Bamboo (1) Banana (37) Banana Flower (3) Banana Stem (4) Barley (5) Bean Curd (2) Beer (2) Beetroot (25) Besan - Senaga Pindi (11) Biscuits (18) Bitter Gourd - Kakarakaya (15) Black Eyed Peas (3) Blackberries (2) Blue Berries (1) Bottle Gourd - Sorakaya (24) Brandy (1) Brinjal - Vankaya (48) Broad beans - Chikkudu Kaya) (7) Broccoli (6) Butter Milk (4) Cabbage (31) Camembert (1) Capers (2) Capsicum (26) Carrot (65) Cashew nuts (5) Cauliflower (33) Celery (5) Champagne (2) Chana (3) Channa dal (11) Cheese (53) Chenna (1) cherries (6) Chestnut (2) Chicken (114) Chinese Leaves (1) Chives (1) Chocolate (57) Chow chow (5) Clam (1) Cluster Beans - Goru Chikkudau (8) Coconut (51) Coffee (3) Cola (1) Coriander leaves - Kothimeera (3) Corn (34) corn flakes (3) Crab (9) Cranberries (2) Cream (3) Cucumber - Dosakaya (27) cumin power (1) Curd (6) Curd - Perugu (36) Custard (2) Dal (28) Dashi (1) Dates (14) Double beans (1) Dried bonito flakes (1) Drumstick - Mullakkaya (16) Dry Fruit (10) Dry Ginger - Sonti (3) Duck (3) eggs (33) fenugreek (11) Figs (2) Fish (70) Flattened Rice- Atukulu (16) flax (1) French Beans (12) Gherkin - Dondakaya (8) Gin (5) ginger (8) Goose Berry - Usiri Kaya (7) grapes (7) Green Chillies (11) Green Gram (11) Green Gram - Pesalu (3) Green Peas (27) Hair oil (2) Halwa (33) Hazel nuts (1) Herbs (5) Honey (3) Horse Gram Dal - Ulavalu (3) Ice Creams (26) Idli Varieties (19) Jack fruit (15) Jam (11) Jelly (5) jowar (5) kabuli chana (4) Kabuli chana (3) Kasha (1) Kelp (1) Kiwi Fruit (4) Kokum (3) Kulfi (2) Lasagna (1) leafy vegetables (8) Lemon (13) Lettuce (2) Linseed (1) Litchis (2) Lobster (4) Lotus stem (2) Macaroni (10) Macaroons (1) Mangetouts (1) Mango (61) Maple (1) Milk (3) Mint (9) Miso (1) Mixed Vegetables (37) Moong dal (22) Moose (1) muesli (1) Murabba (8) Mushroom (37) Mussels (3) Mutton (87) Nectarines (1) Noodles (25) Oats (31) Okra - Bendakaya (20) onions _ Ulli paya (18) Orange (20) Orange curacao (2) Oyster (3) Panasa Pottu (3) Paneer (31) Papad (1) Papaya (9) Parsley (5) Passion Fruit (3) pasta (18) Peaches (15) Peanut (12) Peanut Butter (2) Pears (5) Pecan (2) Pine apple (25) Pista (2) Pizza (3) Plum (6) pomegranate (4) Ponna gamti Kura (3) Poppy seeds - Gasagasalu (3) Pork (35) Potato (108) Prawns (60) Prunes (1) Puffed Rice - Maramaralu (2) Radish - Mullangi (14) Ragi (10) Raisins (7) Rajma (3) Raspberries (16) Raw Banana (17) Rawa (17) Red Beans (2) Red Pumpkin - Gummadi (21) Red Sorrel leaves - Gongura (3) Rhubarb (1) Rice Flour (2) Ridge Gourd - Beera kaya (10) Roasted channa dal (4) Rum (6) Sabja seeds (2) Sago - Saggu Biyyam (5) Sake (1) Scallops (3) Semya (13) Sesame seeds (6) Snake Gourd - Potla Kaya (3) Soya (11) Spaghetti (4) Spanish (11) Spinach (32) Split peas (1) Spring Onion (5) Sprouts (7) Squid - Calamari (3) Straw Berry (22) Sushi (1) Sweet Potato - Chilakada Dumpa (9) Taati Munjalu (1) Tamarind (8) telaga pindi (3) Tender Tamarind leaves - Chinta Chiguru (2) thotakura (3) Thotakura Kadalu (2) Tinda (1) tofu (6) Tomato (81) Topiaca - Pendalam (1) Turnip (3) Urad dal (7) Vadiyalu (19) Vodka (2) Waffles (4) Walnut (16) Wanton sheets (1) water melon (3) Whisky (1) Wine (5) Yam - Kanda (11) Zucchini (6)