Search This Blog for 3000 recipes

Loading...

DOSAKAYA CHINTAKAYA PACHADI

Ingredients:
Cucumber - 250 gms
Tender tamarind - 100 gms
Green chillies - 15 -20
Coconut - 1/4
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Garlic cloves - 4
Asafoetida - pinch
Oil - 1 tsp
Coriander leaves - 1 tbsp

For Talimpu:
Oil - 1 tbsp
Mustard, cumin, fenugreek seeds - 1/4 tsp
Channa dal - 1/4 tsp
Curry leaves - few

Method:

  • Peel and cut the cucumber into half, taste the seeds and small piece if it is bitter do not use,
  • Remove the seeds and keep aside. Cut the cucumber into small pieces.
  • Cut the tamarinds into small pieces.
  • heat 1 tsp of oil,, fry green chillies and asafoetida.
  • Grind the tamarind, green chillies, salt, turmeric, garlic, cumin, coconut and the seeds that keep aside to make chutney.
  • Lastly add cucumber pieces and grind once or twice to slightly crush the cucumber pieces.
  • Heat the oil; add all talimpu ingredients and allow to splutter it.
  • Pour this over chutney and garnish with coriander leaves.


దోసకాయ చింతకాయ పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
దోసకాయలు - 250 గ్రా 
లేత చింతకాయలు - 100 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి - 15 -20
కొబ్బరి - 1/4
ఉప్పు 
పసుపు - 1/4 tsp 
వెల్లులి - 4
జీలకర్ర - 1/4 tsp 
కొత్తిమీర 
ఇంగువ - చిటికెడు 
నూనె - 1 tsp 

తాలింపు:
నూనె - 1 tbsp 
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు - 1/4 tsp 
సెనగ పప్పు - 1/4 tsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • దోసకాయలు చెక్కు తీసి కోసి గింజలు, ముక్క చేదు చూసుకోవాలి. తరువాత గింజలు గుజ్జుతో సహా పక్కన పెట్టి చిన్న ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. 
  • చింతకాయలు కడిగి ముక్కలు కోసుకోవాలి. 
  • నూనె వేడి చేసి పచ్చిమిర్చి, ఇంగువ వేయుంచుకోవాలి. 
  • దోసకాయ ముక్కలు తప్ప మిగిలిన అన్ని కలిపి రుబ్బుకోవాలి.  నలిగిన తరువాత దోసకాయ ముక్కలు వేసి కచ్చాపచ్చాగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పచ్చడిలో కలుపుకోవాలి. 
  • కొత్తిమీర జల్లి సర్వ్ చేసుకోవాలి. 
Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *

Recipes by Ingredients

Abalone (2) Almonds (31) Apples (58) Apricots (8) Arbi - Chema Dumpa (5) Artichoke (1) Asafoetida (1) Ash Gourd - Budida Gummadi (6) Asparagus (3) Avocado (15) Baby Corn (3) Bachchali (2) Bacon (5) Bael Fruit (1) Bamboo (1) Banana (37) Banana Flower (3) Banana Stem (4) Barley (4) Bean Curd (2) Beer (2) Beetroot (25) Besan - Senaga Pindi (11) Biscuits (18) Bitter Gourd - Kakarakaya (15) Black Eyed Peas (3) Blackberries (2) Blue Berries (1) Bottle Gourd - Sorakaya (24) Brandy (1) Brinjal - Vankaya (48) Broad beans - Chikkudu Kaya) (7) Broccoli (6) Butter Milk (4) Cabbage (30) Camembert (1) Capers (2) Capsicum (26) Carrot (64) Cashew nuts (5) Cauliflower (32) Celery (5) Champagne (2) Chana (3) Channa dal (11) Cheese (51) Chenna (1) cherries (6) Chestnut (2) Chicken (111) Chinese Leaves (1) Chives (1) Chocolate (56) Chow chow (5) Clam (1) Cluster Beans - Goru Chikkudau (8) Coconut (50) Coffee (3) Cola (1) Coriander leaves - Kothimeera (3) Corn (34) corn flakes (3) Crab (9) Cranberries (2) Cream (3) Cucumber - Dosakaya (26) cumin power (1) Curd (6) Curd - Perugu (35) Custard (2) Dal (28) Dashi (1) Dates (14) Double beans (1) Dried bonito flakes (1) Drumstick - Mullakkaya (16) Dry Fruit (10) Dry Ginger - Sonti (3) Duck (2) eggs (31) fenugreek (11) Figs (2) Fish (70) Flattened Rice- Atukulu (16) flax (1) French Beans (11) Gherkin - Dondakaya (8) Gin (5) ginger (7) Goose Berry - Usiri Kaya (7) grapes (7) Green Chillies (11) Green Gram (11) Green Gram - Pesalu (3) Green Peas (26) Hair oil (2) Halwa (33) Hazel nuts (1) Herbs (3) Honey (3) Horse Gram Dal - Ulavalu (3) Ice Creams (26) Idli Varieties (18) Jack fruit (15) Jam (11) Jelly (5) jowar (4) kabuli chana (4) Kabuli chana (3) Kasha (1) Kelp (1) Kiwi Fruit (4) Kokum (3) Kulfi (2) Lasagna (1) leafy vegetables (8) Lemon (13) Lettuce (2) Linseed (1) Litchis (2) Lobster (3) Lotus stem (2) Macaroni (10) Macaroons (1) Mangetouts (1) Mango (60) Maple (1) Milk (3) Mint (9) Miso (1) Mixed Vegetables (36) Moong dal (22) Moose (1) muesli (1) Murabba (7) Mushroom (35) Mussels (3) Mutton (82) Nectarines (1) Noodles (25) Oats (30) Okra - Bendakaya (19) onions _ Ulli paya (16) Orange (20) Orange curacao (2) Oyster (3) Panasa Pottu (3) Paneer (31) Papad (1) Papaya (9) Parsley (5) Passion Fruit (3) pasta (16) Peaches (15) Peanut (11) Peanut Butter (2) Pears (4) Pecan (2) Pine apple (24) Pista (2) Pizza (3) Plum (6) pomegranate (4) Ponna gamti Kura (3) Poppy seeds - Gasagasalu (3) Pork (33) Potato (107) Prawns (60) Prunes (1) Puffed Rice - Maramaralu (2) Radish - Mullangi (14) Ragi (10) Raisins (7) Rajma (3) Raspberries (16) Raw Banana (16) Rawa (17) Red Beans (2) Red Pumpkin - Gummadi (21) Red Sorrel leaves - Gongura (3) Rhubarb (1) Rice Flour (2) Ridge Gourd - Beera kaya (10) Roasted channa dal (4) Rum (6) Sabja seeds (2) Sago - Saggu Biyyam (5) Sake (1) Scallops (3) Semya (13) Sesame seeds (6) Snake Gourd - Potla Kaya (3) Soya (10) Spaghetti (4) Spanish (9) Spinach (31) Split peas (1) Spring Onion (5) Sprouts (7) Squid - Calamari (3) Straw Berry (22) Sushi (1) Sweet Potato - Chilakada Dumpa (9) Taati Munjalu (1) Tamarind (8) telaga pindi (3) Tender Tamarind leaves - Chinta Chiguru (2) thotakura (3) Thotakura Kadalu (2) Tinda (1) tofu (5) Tomato (78) Topiaca - Pendalam (1) Turnip (2) Urad dal (7) Vadiyalu (19) Vodka (2) Waffles (4) Walnut (15) Wanton sheets (1) water melon (3) Whisky (1) Wine (5) Yam - Kanda (11) Zucchini (6)