Skip to main content

ALOO KATLIYAN (SPICY SLICED POTATOES)

Ingredients:
Large potatoes -  1 kg
Salt to taste
Turmeric - 1/2 tsp
Olive oil for frying - 50 ml
Cumin seeds - 1 tsp
Carom seeds -  1.2 tsp
garlic - 1 tsp (chopped)
Curry leaves - few
Ginger - 1 tsp (chopped)
Green chillies - 1/2 tsp (chopped)
Red chilli flakes - 1/4 tsp
Asafoetida - 1/4 tsp
Chaat masala - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Coriander leaves - 2 sprigs
Juice of one lemon

Method:

  • Peel an slice potatoes into 1 cm thick slices. Boil in salted water with 1/4 tsp of turmeric till almost done.
  • Heat oil on a  griddle, crackle cumin seeds and carom seeds. Add garlic and fry till golden.
  • Add curry leaves, ginger, green chillies, red chilli flakes, asafoetida, salt, chaat masala and red chilli powder.
  • Toss in the boiled potato slices and cook till done.
  • Lastly add lemon juice and coriander leaves.

స్పైసీ స్లైసెడ్ పొటాటోస్ 

కావలిసిన వస్తువులు:

పెద్ద బంగాళా దుంపలు - 1 కిలో 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/2 tsp 
ఆలివ్ ఆయిల్ - 50 ml 
జీలకర్ర - 1 tsp 
వాము - 1/2 tsp 
వెల్లులి - 1 tsp (తరుగు)
కరివేపాకు - కొద్దిగా 
అల్లం - 1 tsp (తురుము)
పచ్చిమిర్చి - 1/2 tsp 
చిల్లి ఫ్లేక్  - 1/4 tsp 
ఇంగువ - 1/4 tsp 
చాట్ మసాలా - 1/2 tsp 
కారం - 1/2 tsp 
కొత్తిమీర - కొద్దిగా 
నిమ్మకాయ రసం - 1 కాయ 

తయారీ:
  • బంగాళా దుంపలు చెక్కు తీసి 1 cm మందంగా చక్రాలు కోసి ఉప్పు నీటిలో కొద్దిగా పసుపు వేసి దాదాపుగా ఉడికించి నీళ్లు వంచి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె పోసి కాగిన తరువాత జీలకర్ర, వాము, వెల్లులి వేసి వేగా నివ్వాలి. 
  • అందులో కరివేపాకు, అల్లం, పచ్చిమిర్చి,చిల్లి ఫ్లేక్ ,ఉప్పు, చాట్ మసాలా, కారం వేసి ఒక ని వేగిన తరువాత బంగాళా దుంపలు వేసి వేయుంచుకోవాలి. 
  • చివరకు కొత్తిమీర, నిమ్మ రసం వేసి దించుకోవాలి . 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4