Skip to main content

ALOO KATLIYAN (SPICY SLICED POTATOES)

Ingredients:
Large potatoes -  1 kg
Salt to taste
Turmeric - 1/2 tsp
Olive oil for frying - 50 ml
Cumin seeds - 1 tsp
Carom seeds -  1.2 tsp
garlic - 1 tsp (chopped)
Curry leaves - few
Ginger - 1 tsp (chopped)
Green chillies - 1/2 tsp (chopped)
Red chilli flakes - 1/4 tsp
Asafoetida - 1/4 tsp
Chaat masala - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Coriander leaves - 2 sprigs
Juice of one lemon

Method:

  • Peel an slice potatoes into 1 cm thick slices. Boil in salted water with 1/4 tsp of turmeric till almost done.
  • Heat oil on a  griddle, crackle cumin seeds and carom seeds. Add garlic and fry till golden.
  • Add curry leaves, ginger, green chillies, red chilli flakes, asafoetida, salt, chaat masala and red chilli powder.
  • Toss in the boiled potato slices and cook till done.
  • Lastly add lemon juice and coriander leaves.

స్పైసీ స్లైసెడ్ పొటాటోస్ 

కావలిసిన వస్తువులు:

పెద్ద బంగాళా దుంపలు - 1 కిలో 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/2 tsp 
ఆలివ్ ఆయిల్ - 50 ml 
జీలకర్ర - 1 tsp 
వాము - 1/2 tsp 
వెల్లులి - 1 tsp (తరుగు)
కరివేపాకు - కొద్దిగా 
అల్లం - 1 tsp (తురుము)
పచ్చిమిర్చి - 1/2 tsp 
చిల్లి ఫ్లేక్  - 1/4 tsp 
ఇంగువ - 1/4 tsp 
చాట్ మసాలా - 1/2 tsp 
కారం - 1/2 tsp 
కొత్తిమీర - కొద్దిగా 
నిమ్మకాయ రసం - 1 కాయ 

తయారీ:
  • బంగాళా దుంపలు చెక్కు తీసి 1 cm మందంగా చక్రాలు కోసి ఉప్పు నీటిలో కొద్దిగా పసుపు వేసి దాదాపుగా ఉడికించి నీళ్లు వంచి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె పోసి కాగిన తరువాత జీలకర్ర, వాము, వెల్లులి వేసి వేగా నివ్వాలి. 
  • అందులో కరివేపాకు, అల్లం, పచ్చిమిర్చి,చిల్లి ఫ్లేక్ ,ఉప్పు, చాట్ మసాలా, కారం వేసి ఒక ని వేగిన తరువాత బంగాళా దుంపలు వేసి వేయుంచుకోవాలి. 
  • చివరకు కొత్తిమీర, నిమ్మ రసం వేసి దించుకోవాలి . 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.