Skip to main content

GINGER PICKLE (ANDHRA ALLAM PACHADI)

Ingredients:
Ginger - 100 gms
Tamarind - 100 gms
Jaggery - 200 gms or as per taste
Red chilli powder - 50 gms
Salt - 75 gms or as per taste
fenugreek powder - 1 tbsp
Garlic  - 50 gms
Turmeric - 1 tsp
Curry leaves - handfull


For Talimpu:
Oil -250 gms
Red chillies - 4 (broken)
garlic pod -1 (crushed)
Mustard seeds - 1 tsp
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Channa dal - 1 tbsp
Curry leaves - few

Method:

  • Wash and pat dry the ginger and cut into small pieces.  Heat one tsp of oil and fry the ginger pieces for 1-2 minutes. Remove the pieces and fry curry leaves in the same pan.
  • Soak tamarind in hot water for 20 minutes.
  • Now grind all the ingredients together to make smooth paste.
  • Once it is done check the seasoning.
  • Heat the oil for talimpu; add all ingredients and fry until mustard splutters.
  • Switch off the flame and let it cool.
  • Once the oil is in room temperature add pickle to it and mix well.
  • Transfer to  dry glass jar.
  • Its shell life up to 6 months.
  • Serve with hot rice or with Idli or dosa.


అల్లం పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
అల్లం - 100 గ్రా 
చింతపండు -100 గ్రా 
బెల్లం - 250 గ్రా సరిపడా 
ఉప్పు - 75 గ్రా సరిపడా 
పచ్చికారం -  50 గ్రా 
మెంతి పిండి - 1 tbsp 
పసుపు - 1 tsp 
వెల్లులి - 50 గ్రా 
కరివేపాకు - గుప్పెడు 

తాలింపు:
నూనె - 250 గ్రా 
ఎండుమిర్చి - 4
ఆవాలు - 1 tsp 
మెంతులు - 1/2 tsp 
సెనగ పప్పు - 1 tbsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • అల్లం కడిగి చిన్న ముక్కలు కోసి ఒక చెంచా నూనెలో కొద్దిగా వేయించి తీసి పక్కన పెట్టి అదే పాన్ లో కరివేపు కూడా వేయుంచుకోవాలి. 
  • చింతపండు వేడి నీటిలో 20 ని లు నానపెట్టుకోవాలి. 
  • తరువాత అన్ని కలిపి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత దించి చల్లారనివ్వాలి. 
  • నూనె చల్లారిన తరువాత పచ్చడి వేసి బాగా కలుపుకోవాలి. 
  • ఈ పచ్చడి పొడి సీసాలోకి తీసి పెట్టుకోవాలి. 
  • ఇది 6 నెలలు నిల్వ ఉంటుంది
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4