Skip to main content

BRINJAL WITH DAL (VANKAYA PAPPU)

Ingredients:
Toor dal/ moong dal - 1oo gms
brinjals - 100 gms
Green chillies - 4-5
Onions -2
Turmeric- 1/2 tsp
Salt to taste
Chilli powder - 1 tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Coriander leaves


For Talimpu:
Ghee - 2 tsp
Red chillies- 2 (broken)
Garlic cloves- 4 (crushed)
fenugreek, Cumin and mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - few

Method:

  • Wash and pressure cook dal until soft and tender. In the meantime chop onions, green chillies and brinjals.
  • Keep the brinjal pieces in salt water for preventing discolouring.
  • Once the lid is open, add chopped vegetables, tamarind juice, salt, turmeric, chilli powder and add enough water to cook.
  • Again cook until the brinjals are tender.
  • Heat the ghee in pan; add all talimpu ingredients and allow them to crackle.
  • Pour this over dal and garnish with coriander leaves.
  • Serve with rice.


వంకాయ పప్పు 


కావలిసిన వస్తువులు:
కంది పప్పు/పెసర పప్పు - 100 గ్రా 
వంకాయలు - 100 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి - 4-5
ఉల్లిపాయలు -2
పసుపు -1/2 tsp 
ఉప్పు 
కారం - 1 tsp 
చింతపండు రసం - 2 tsp 
కొత్తిమీర - కొద్దిగా 

తాలింపు:
నెయ్యి - 2 tsp 
ఎండు మిర్చి  - 2
వెల్లిలి - 4 (చిదిపినది)
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు - 1/2 tsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • పప్పు కడిగి కుక్కర్ లో మెత్తగా ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి, వంకాయలు కోసి ఉడికిన పప్పులో పసుపు, ఉప్పు, కారం, చింతపండు రసం, సరిపడా నీళ్లుతో పాటు వేసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • తాలింపుకు నెయ్యి వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పప్పులో దిమ్మరించుకోవాలి. 
  • చివరకు కొత్తిమీర వేసి దించుకోవాలి. 
  • ఇది అన్నంలోకి చాల బాగుంటుంది. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.