Skip to main content

BRINJAL WITH DAL (VANKAYA PAPPU)

Ingredients:
Toor dal/ moong dal - 1oo gms
brinjals - 100 gms
Green chillies - 4-5
Onions -2
Turmeric- 1/2 tsp
Salt to taste
Chilli powder - 1 tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Coriander leaves


For Talimpu:
Ghee - 2 tsp
Red chillies- 2 (broken)
Garlic cloves- 4 (crushed)
fenugreek, Cumin and mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - few

Method:

  • Wash and pressure cook dal until soft and tender. In the meantime chop onions, green chillies and brinjals.
  • Keep the brinjal pieces in salt water for preventing discolouring.
  • Once the lid is open, add chopped vegetables, tamarind juice, salt, turmeric, chilli powder and add enough water to cook.
  • Again cook until the brinjals are tender.
  • Heat the ghee in pan; add all talimpu ingredients and allow them to crackle.
  • Pour this over dal and garnish with coriander leaves.
  • Serve with rice.


వంకాయ పప్పు 


కావలిసిన వస్తువులు:
కంది పప్పు/పెసర పప్పు - 100 గ్రా 
వంకాయలు - 100 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి - 4-5
ఉల్లిపాయలు -2
పసుపు -1/2 tsp 
ఉప్పు 
కారం - 1 tsp 
చింతపండు రసం - 2 tsp 
కొత్తిమీర - కొద్దిగా 

తాలింపు:
నెయ్యి - 2 tsp 
ఎండు మిర్చి  - 2
వెల్లిలి - 4 (చిదిపినది)
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు - 1/2 tsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • పప్పు కడిగి కుక్కర్ లో మెత్తగా ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి, వంకాయలు కోసి ఉడికిన పప్పులో పసుపు, ఉప్పు, కారం, చింతపండు రసం, సరిపడా నీళ్లుతో పాటు వేసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • తాలింపుకు నెయ్యి వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పప్పులో దిమ్మరించుకోవాలి. 
  • చివరకు కొత్తిమీర వేసి దించుకోవాలి. 
  • ఇది అన్నంలోకి చాల బాగుంటుంది. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4