Ingredients:
Curry leaves - 1 cup
Tamarind - 2 strips
Salt to taste
Garlic pod - 1
Red chillies- 10 or as required
Cumin seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Jaggery - small piece
Oil - 2-3 tbsp
Method:
Curry leaves - 1 cup
Tamarind - 2 strips
Salt to taste
Garlic pod - 1
Red chillies- 10 or as required
Cumin seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Jaggery - small piece
Oil - 2-3 tbsp
Method:
- Heat 2 tsp of oil; add half of garlic, red chillies and cumin seeds. Fry and remove from pan.
- Add curry leaves to the same pan and fry them.
- Now grind tamarind, fried ingredients, salt and jaggery to make chutney.
- Add little water to make smooth chutney.
- Heat the remaining oil, add fenugreek seeds, mustard and remaining garlic and allow them to crackle.
- Then add ground chutney and cook in low flame until done.Store in dry jar to keep shelf life up to 10 days.
కరివేపాకు పచ్చడి
కావలిసిన వస్తువులు:
కరివేపాకు - 1 కప్
చింతపండు - 2 రెబ్బలు
ఉప్పు
వెల్లులిపాయ - 1
జీలకర్ర - 1 tsp
ఆవాలు - 1 tsp
మెంతులు - 1/2 tsp
ఎండుమిర్చి -10
బెల్లం - కొద్దిగా
నూనె - 2-3 tbsp
తయారీ:
- బాణలిలో 2 tsp నూనె వేసి కాగిన తరువాత ఎండుమిర్చి, జీలకర్ర, సగం వెల్లులి వేసి వేపి పక్కన పెట్టుకోవాలి. అదే బాణలిలో కరివేపాకు వేసి వేయుంచుకోవాలి.
- చింతపండు, ఉప్పు, వేయించిన వస్తువులు, బెల్లం వేసి కొద్దిగా నీళ్లు పోసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి.
- బాణలిలో మిగిలిన నూనె పోసి ఆవాలు, మెంతులు, వెల్లులి వేసి తరువాత పచ్చడి వేసి సన్నని సెగ మీద ఉడికించుకోవాలి.
- చల్లారిన తరువాత పొడి సీసాలో పెట్టుకుంటే 10 రోజులు నిల్వ ఉంటుంది.
No comments:
Post a Comment