Skip to main content

CURRY LEAVES CHUTNEY

Ingredients:
Curry leaves - 1 cup
Tamarind - 2 strips
Salt to taste
Garlic pod - 1
Red chillies- 10 or as required
Cumin seeds - 1 tsp
Mustard seeds - 1 tsp
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Jaggery - small piece
Oil - 2-3 tbsp

Method:

  • Heat 2 tsp of oil; add half of garlic, red chillies and cumin seeds. Fry and remove from pan.
  • Add curry leaves to the same pan and fry them.
  • Now grind tamarind, fried ingredients, salt and jaggery to make chutney.
  • Add little water to make smooth chutney.
  • Heat the remaining oil, add fenugreek seeds, mustard and remaining garlic and allow them to crackle.
  • Then add ground chutney and cook in low flame until done.Store in dry jar to keep shelf life up to 10 days. 


కరివేపాకు పచ్చడి 


కావలిసిన వస్తువులు:
కరివేపాకు - 1  కప్ 
చింతపండు - 2 రెబ్బలు 
ఉప్పు 
వెల్లులిపాయ - 1
జీలకర్ర - 1 tsp 
ఆవాలు - 1 tsp 
మెంతులు - 1/2 tsp 
ఎండుమిర్చి  -10
బెల్లం - కొద్దిగా 
నూనె - 2-3 tbsp 

తయారీ:
  • బాణలిలో 2 tsp నూనె వేసి కాగిన  తరువాత ఎండుమిర్చి, జీలకర్ర, సగం వెల్లులి వేసి వేపి పక్కన పెట్టుకోవాలి. అదే బాణలిలో కరివేపాకు వేసి వేయుంచుకోవాలి. 
  • చింతపండు, ఉప్పు,  వేయించిన వస్తువులు, బెల్లం వేసి కొద్దిగా నీళ్లు పోసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • బాణలిలో మిగిలిన నూనె పోసి ఆవాలు, మెంతులు, వెల్లులి వేసి  తరువాత పచ్చడి వేసి సన్నని సెగ మీద ఉడికించుకోవాలి. 
  • చల్లారిన తరువాత పొడి సీసాలో పెట్టుకుంటే 10 రోజులు నిల్వ ఉంటుంది. 

Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4