Skip to main content

PESARAPAPPU PAYASAM (GREEN GRAM AND JAGGERY DESSERT)

Ingredients:
Moong dal - 100 gms
Ghee - 2 tsp
Sugar - 100 gms
Jaggery - 50 gms
Cardamom powder -  a pinch
Milk -300 ml
Cashew nuts - 2 tsp (fried)
Sultanas - 1 tsp (fried)

Method:

  • Roast the moong dal in ghee. reserve.
  • Mix sugar, jaggery and cardamom powder in 100 ml of water and bring to a boil. After 10 minutes, remove from heat and strain.
  • Boil moong dal in milk. When soft, add sugar mixture and combine.
  • Add fried cashew and sultanas and serve..


పెసర పప్పు పాయసం 

కావలిసిన వస్తువులు:
పెసర పప్పు - 100 గ్రా 
నెయ్యి - 2 tsp 
పంచ దార- 100 గ్రా 
బెల్లం - 50 గ్రా 
ఏలకుల పొడి -  చిటికెడు 
పాలు - 300 ml 
వేయించిన జీడిపప్పు - 2 tsp 
వేయించిన సుల్తానాస్ - 1 tsp 

తయారీ:
  • నేతిలో పెసరపప్పు కమ్మగా వాసన వచ్చేవరకు వేయించి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • పంచ దార, బెల్లం, ఏలకుల పొడి 100 ml  నీళ్లలో కలిపి ఉడికించుకోవాలి. 
  • 10 ని లు తరువాత దించి వడకట్టి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • పాలలో పెసరపప్పు వేసి మెత్తగా ఉడికించి అందులో పంచదార మిశ్రమం వేసి కలపాలి. 
  • చివరకు, జీడిపప్పు, సుల్తానాస్ వేసి దించి సర్వ్ చేసుకోవాలి. 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4