Skip to main content

PESARAPAPPU PAYASAM (GREEN GRAM AND JAGGERY DESSERT)

Ingredients:
Moong dal - 100 gms
Ghee - 2 tsp
Sugar - 100 gms
Jaggery - 50 gms
Cardamom powder -  a pinch
Milk -300 ml
Cashew nuts - 2 tsp (fried)
Sultanas - 1 tsp (fried)

Method:

  • Roast the moong dal in ghee. reserve.
  • Mix sugar, jaggery and cardamom powder in 100 ml of water and bring to a boil. After 10 minutes, remove from heat and strain.
  • Boil moong dal in milk. When soft, add sugar mixture and combine.
  • Add fried cashew and sultanas and serve..


పెసర పప్పు పాయసం 

కావలిసిన వస్తువులు:
పెసర పప్పు - 100 గ్రా 
నెయ్యి - 2 tsp 
పంచ దార- 100 గ్రా 
బెల్లం - 50 గ్రా 
ఏలకుల పొడి -  చిటికెడు 
పాలు - 300 ml 
వేయించిన జీడిపప్పు - 2 tsp 
వేయించిన సుల్తానాస్ - 1 tsp 

తయారీ:
  • నేతిలో పెసరపప్పు కమ్మగా వాసన వచ్చేవరకు వేయించి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • పంచ దార, బెల్లం, ఏలకుల పొడి 100 ml  నీళ్లలో కలిపి ఉడికించుకోవాలి. 
  • 10 ని లు తరువాత దించి వడకట్టి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • పాలలో పెసరపప్పు వేసి మెత్తగా ఉడికించి అందులో పంచదార మిశ్రమం వేసి కలపాలి. 
  • చివరకు, జీడిపప్పు, సుల్తానాస్ వేసి దించి సర్వ్ చేసుకోవాలి. 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.