Skip to main content

ROYYALA MUDDA KOORA (PRAWNS CURRY)

Ingredients:
Prawns - 500 gms
Onions - 4
Green chillies - 4
Salt to taste
Turmeric - 1/2 tsp
Chilli powder - 2 tsp
Oil - 2 tbsp
Coriander leaves

Spice paste:
Cardamom  - 2
Cloves - 3
Cinnamon stick - 1
Coconut - small piece
Poppy seeds - 2 TSP
Garlic cloves- 4
Coriander seeds - 2 tsp

Method:

  • Clean the prawns and keep aside.
  • Grind the spice ingredients to make paste and marinate the paste with prawns.
  • Add salt, chilli powder, turmeric to marinated prawns; add little water and bring to cook till tender.
  • Finely chop onions and green chillies.
  • Heat the oil and fry onions and green chillies until light brown.
  • Then add cooked prawns and fry until the curry is almost dry.
  • Lastly add coriander leaves.


రొయ్యల ముద్ద కూర 


కావలిసిన వస్తువులు:
రొయ్యలు - 500 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 4
పచ్చిమిర్చి - 4
ఉప్పు 
పసుపు - 1/2 tsp 
కారం - 2 tsp 
నూనె - 2 tbsp 
కొత్తిమీర 

మసాలా ముద్ద:
ఏలకులు - 2
లవంగాలు -3
దాల్చిన చెక్క - 1
ధనియాలు - 2 tsp 
కొబ్బరి ముక్క - చిన్నది 
గసగసాలు - 2 tsp 
వెల్లులి రేకలు - 4


తయారీ:
  • రొయ్యలు శుభ్రం చేసి కడిగి పెట్టుకోవాలి. 
  • మసాలా ముద్దా నూరిన రొయ్యలకు ఉప్పు,పసుపు, కారంతో పట్టించి కొద్దిగా నీళ్లు పోసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి సన్నగా కోసి నూనెలో వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో ఉడికిన రొయ్యలు వేసి బాగా వేగిన తరువాత కొత్తిమీర జల్లి దించుకోవాలి.  


Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4