Skip to main content

ROYYALA MUDDA KOORA (PRAWNS CURRY)

Ingredients:
Prawns - 500 gms
Onions - 4
Green chillies - 4
Salt to taste
Turmeric - 1/2 tsp
Chilli powder - 2 tsp
Oil - 2 tbsp
Coriander leaves

Spice paste:
Cardamom  - 2
Cloves - 3
Cinnamon stick - 1
Coconut - small piece
Poppy seeds - 2 TSP
Garlic cloves- 4
Coriander seeds - 2 tsp

Method:

  • Clean the prawns and keep aside.
  • Grind the spice ingredients to make paste and marinate the paste with prawns.
  • Add salt, chilli powder, turmeric to marinated prawns; add little water and bring to cook till tender.
  • Finely chop onions and green chillies.
  • Heat the oil and fry onions and green chillies until light brown.
  • Then add cooked prawns and fry until the curry is almost dry.
  • Lastly add coriander leaves.


రొయ్యల ముద్ద కూర 


కావలిసిన వస్తువులు:
రొయ్యలు - 500 గ్రా 
ఉల్లిపాయలు - 4
పచ్చిమిర్చి - 4
ఉప్పు 
పసుపు - 1/2 tsp 
కారం - 2 tsp 
నూనె - 2 tbsp 
కొత్తిమీర 

మసాలా ముద్ద:
ఏలకులు - 2
లవంగాలు -3
దాల్చిన చెక్క - 1
ధనియాలు - 2 tsp 
కొబ్బరి ముక్క - చిన్నది 
గసగసాలు - 2 tsp 
వెల్లులి రేకలు - 4


తయారీ:
  • రొయ్యలు శుభ్రం చేసి కడిగి పెట్టుకోవాలి. 
  • మసాలా ముద్దా నూరిన రొయ్యలకు ఉప్పు,పసుపు, కారంతో పట్టించి కొద్దిగా నీళ్లు పోసి ఉడికించుకోవాలి. 
  • ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి సన్నగా కోసి నూనెలో వేయుంచుకోవాలి. 
  • అందులో ఉడికిన రొయ్యలు వేసి బాగా వేగిన తరువాత కొత్తిమీర జల్లి దించుకోవాలి.  


Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.