Skip to main content

TEASEL GOURD SWEET AND SOUR CURRY (AAKAKARAKAYA PULUSU)

Ingredients:
Teasel gourd- 1/2 kg
tamarind - lemon size
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
Chilli powder - 2 tsp
Jaggery  - small piece
Rice flour - 2 tsp

For Talimpu:
Oil - 1 tbsp
Red chillies- 2
Mustard, cumin and fenugreek seeds -  1/2 tsp
Urad dal - 1/4 tsp
Channa dal - 1/4 tsp
Curry leaves

Method:

  • Wash and cut gourd into round slices.
  • Soak and extract tamarind juice.
  • Put gourd pieces, salt, turmeric, salt, chilli powder and tamarind juice in a vessel and bring it to boil.
  • When it is almost done add rice flour paste (rice flour added in little water) and grated jaggery. Cook for 2 minutes.
  • Heat the oil; add all talimpu ingredients and allow it to crackle.
  • Pour this over curry.




ఆకాకరకాయ పులుసు 


కావలిసిన వస్తువులు:
ఆకాకరకాయలు - 500 గ్రా
చింతపండు - నిమ్మకాయంత
ఉప్పు
పసుపు - 1/4 tsp
కారం - 2 tsp
బెల్లం - చిన్న ముక్క
బియ్యం పిండి - 2 tsp

తాలింపు:
నూనె- 1 tbsp
ఎండు మిర్చి - 2
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు - 1/2 tsp
 మినపప్పు - 1/4 tsp
సెనగ పప్పు - 1/4 tsp

తయారీ:

  • ఆకాకరకాయలు కడిగి చక్రాలుగా కోసి పెట్టుకోవాలి. 
  • చింతపండు నానపెట్టి రసం తీసి పెట్టుకోవాలి. 
  • ఒక గిన్నిలో ముక్కలు, పసుపు, ఉప్పు, కారం, చింతపండు రాజం వేసి ముక్క మెత్తపడేవరకు ఉడికించాలి. 
  • బియ్యం పిండిలో కొద్దిగా నీళ్లు పోసి కలిపి, బెల్లంతో పాటు కూరలో వేసి రెండు ని లు ఉడికించాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పులుసులో దిమ్మరించుకోవాలి. 
  • ఈ కూర అన్నంతో చాలా బాగుంటుంది. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4