Skip to main content

TEASEL GOURD SWEET AND SOUR CURRY (AAKAKARAKAYA PULUSU)

Ingredients:
Teasel gourd- 1/2 kg
tamarind - lemon size
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
Chilli powder - 2 tsp
Jaggery  - small piece
Rice flour - 2 tsp

For Talimpu:
Oil - 1 tbsp
Red chillies- 2
Mustard, cumin and fenugreek seeds -  1/2 tsp
Urad dal - 1/4 tsp
Channa dal - 1/4 tsp
Curry leaves

Method:

  • Wash and cut gourd into round slices.
  • Soak and extract tamarind juice.
  • Put gourd pieces, salt, turmeric, salt, chilli powder and tamarind juice in a vessel and bring it to boil.
  • When it is almost done add rice flour paste (rice flour added in little water) and grated jaggery. Cook for 2 minutes.
  • Heat the oil; add all talimpu ingredients and allow it to crackle.
  • Pour this over curry.




ఆకాకరకాయ పులుసు 


కావలిసిన వస్తువులు:
ఆకాకరకాయలు - 500 గ్రా
చింతపండు - నిమ్మకాయంత
ఉప్పు
పసుపు - 1/4 tsp
కారం - 2 tsp
బెల్లం - చిన్న ముక్క
బియ్యం పిండి - 2 tsp

తాలింపు:
నూనె- 1 tbsp
ఎండు మిర్చి - 2
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు - 1/2 tsp
 మినపప్పు - 1/4 tsp
సెనగ పప్పు - 1/4 tsp

తయారీ:

  • ఆకాకరకాయలు కడిగి చక్రాలుగా కోసి పెట్టుకోవాలి. 
  • చింతపండు నానపెట్టి రసం తీసి పెట్టుకోవాలి. 
  • ఒక గిన్నిలో ముక్కలు, పసుపు, ఉప్పు, కారం, చింతపండు రాజం వేసి ముక్క మెత్తపడేవరకు ఉడికించాలి. 
  • బియ్యం పిండిలో కొద్దిగా నీళ్లు పోసి కలిపి, బెల్లంతో పాటు కూరలో వేసి రెండు ని లు ఉడికించాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పులుసులో దిమ్మరించుకోవాలి. 
  • ఈ కూర అన్నంతో చాలా బాగుంటుంది. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.