Skip to main content

KEERA DOSAKAYA PACHADI

Ingredients:
Keera dosakaya - 250 gms
Green chillies - 3
Dry red chillies - 6
Tamarind - 2 strips
turmeric - 1/4 tsp
Salt to taste
Garlic cloves - 4
Cumin seeds - 1/4 tsp
Oil - 1 tsp
Coriander leaves - small bunch

For Talimpu:
Oil - 1 tbsp
Channa dal, urad dal - 1/2 tsp
Mustard seeds, fenugreek seeds, cumin seeds - 1/ tsp
Curry leaves

Method:

  • Peel and cut keera into small pieces.
  • Heat 1 tsp of oil and fry green chillies and red chillies.
  • Now grind red chillies, green chillies, tamarind, garlic,turmeric, salt, cumin seeds and coriander leaves to make chutney.
  • then add keera pieces and grind for few seconds. Pieces must be crushed lightly.
  • heat oil; add all talimpu ingredients and allow them to splutter.
  • Pour this over chutney.


కీరా దోసకాయ పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
కీరా దోసకాయ - 250 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి  -3
ఎండు మిర్చి - 6
చింత పండు - కొద్దిగా 
ఉప్పు 
పసుపు  - 1/4 tsp 
వెల్లులి రేకలు - 4
జీలకర్ర - 1/4 tsp 
నూనె - 1 tsp 
కొత్తిమీర - చిన్న కట్ట 

తాలింపు:
నూనె - 1 tbsp 
సెనగపప్పు, మినపప్పు - 1/2 tsp 
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు  - 1/4 tsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • కీరా దోసకాయ చెక్కు తీసి చేదు చూసుకొని చిన్న ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. 
  • కొద్దిగా నూనెలో ఎండు మిర్చి, పచ్చిమిర్చి వేయించి తీసుకోవాలి. 
  • కీరా ముక్కలు తప్ప మిగిలిన వస్తువులు అన్ని కలిపి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • చివరకు కీరా ముక్కలు వేసి కచ్చాపచ్చాగా రుబ్బుకోవాలి. నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పచ్చడిలో కలుపుకోవాలి. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4