Skip to main content

KEERA DOSAKAYA PACHADI

Ingredients:
Keera dosakaya - 250 gms
Green chillies - 3
Dry red chillies - 6
Tamarind - 2 strips
turmeric - 1/4 tsp
Salt to taste
Garlic cloves - 4
Cumin seeds - 1/4 tsp
Oil - 1 tsp
Coriander leaves - small bunch

For Talimpu:
Oil - 1 tbsp
Channa dal, urad dal - 1/2 tsp
Mustard seeds, fenugreek seeds, cumin seeds - 1/ tsp
Curry leaves

Method:

  • Peel and cut keera into small pieces.
  • Heat 1 tsp of oil and fry green chillies and red chillies.
  • Now grind red chillies, green chillies, tamarind, garlic,turmeric, salt, cumin seeds and coriander leaves to make chutney.
  • then add keera pieces and grind for few seconds. Pieces must be crushed lightly.
  • heat oil; add all talimpu ingredients and allow them to splutter.
  • Pour this over chutney.


కీరా దోసకాయ పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
కీరా దోసకాయ - 250 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి  -3
ఎండు మిర్చి - 6
చింత పండు - కొద్దిగా 
ఉప్పు 
పసుపు  - 1/4 tsp 
వెల్లులి రేకలు - 4
జీలకర్ర - 1/4 tsp 
నూనె - 1 tsp 
కొత్తిమీర - చిన్న కట్ట 

తాలింపు:
నూనె - 1 tbsp 
సెనగపప్పు, మినపప్పు - 1/2 tsp 
ఆవాలు, జీలకర్ర, మెంతులు  - 1/4 tsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • కీరా దోసకాయ చెక్కు తీసి చేదు చూసుకొని చిన్న ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. 
  • కొద్దిగా నూనెలో ఎండు మిర్చి, పచ్చిమిర్చి వేయించి తీసుకోవాలి. 
  • కీరా ముక్కలు తప్ప మిగిలిన వస్తువులు అన్ని కలిపి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • చివరకు కీరా ముక్కలు వేసి కచ్చాపచ్చాగా రుబ్బుకోవాలి. నూనె వేడి చేసి తాలింపు దినుసులు వేసి వేగిన తరువాత పచ్చడిలో కలుపుకోవాలి. 



Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.