Skip to main content

MANGO COCONUT CHUTNEY

Ingredients:
Mango -1 (small)
Coconut - 1/2
Red chillies - 15
Salt to taste
Sugar - 1/2 tsp
Turmeric - 1/2 tsp
Asafoetida - pinch
Oil - 4 tsp
Mustard - 1/4 tsp
Curry leaves - few

Method:

  • Peel and cut mango into small pieces. Grate or finely chop coconut.
  • Dry roast the red chillies.
  • Now grind mango, coconut, red chillies, salt, turmeric,salt, sugar and asafoetida together to make chutney.
  • Heat oil; fry mustard and curry leaves until it crackle.
  • Pour it over chutney. Mix well.

మామిడికాయ కొబ్బరి పచ్చడి 


కావలిసిన వస్తువులు:
మామిడికాయ - 1 (చిన్నది )
కొబ్బరి చిప్ప - 1
ఎండు మిరపకాయలు - 15
పసుపు  -1/2 tsp 
ఉప్పు 
పంచదార - 1/2 tsp 
ఇంగువ - చిటికెడు 
నూనె - 4 tsp 
ఆవాలు - 1/4 tsp 
కరివేపాకు 

తయారీ:
  • మామిడికాయ చెక్కు తీసి చిన్న ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. కొబ్బరి తురుముకోవాలి. 
  • ఎండు మిర్చి వేయించి వాటితో మామిడి , కొబ్బరి, పసుపు, ఉప్పు, పంచదార, ఇంగువ వేసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి అందులో ఆవాలు, కరివేపాకు వేసి వేగిన తరువాత పచ్చడిలో కలుపుకోవాలి
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.