Skip to main content

FISH KURMA

Ingredients:
Fish - 1 kg
Onions - 4-5
Ginger garlic paste - 1 tbsp
Green chillies - 6
Cloves - 2
Cardamom- 2
Coriander seeds - 2 tsp
Cinnamon stick -3
Curd - 1 cup
Salt to taste
Chilli powder -  1 tbsp
Coriander leaves -  small bunch
Oil - 3 tbsp

Method:

  • Clean and cut fish into big pieces.
  • Mix curd, salt, chilli powder, turmeric and ginger garlic paste in a bowl.
  • Marinate fish pieces with curd mixture and keep aside for 15 minutes.
  • Grind half of the onions, coriander seeds, cinnamon, cardamom and cloves to smooth paste.
  • finely chop remaining onions and green chillies.
  • Heat oil in broad vessel; add onions and green chillies and fry them until light brown. Add fish pieces and cook for few minutes.
  • Then add ground masala and enough water. Close the lid and cook till done but pieces are firm.
  • Lastly add coriander leaves.


చేప కుర్మా 

కావలిసిన వస్తువులు:
చేప  -1 కిలో 
ఉల్లిపాయలు - 4-5
పచ్చిమిర్చి - 6
అల్లం వెల్లులి ముద్ద  - 1 tbsp 
లవంగాలు  -2
ఏలకులు  -2
దాల్చిన చెక్క - 3
ధనియాలు - 2 tsp 
పెరుగు - 1 కప్ 
పసుపు -  1 tsp 
ఉప్పు 
కారం - 1 tbsp 
నూనె - 50 గ్రా 
కొత్తిమీర -చిన్న కట్ట 

తయారీ:
  • చేప కడిగి పెద్ద ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. 
  • పెరుగు, అల్లం వెల్లులి, ఉప్పు, పసుపు, కారం కలిపి చేప ముక్కలకు పట్టించి 15 ని లు నాననివ్వాలి. 
  • సగం ఉల్లిపాయలు, ధనియాలు, లవంగాలు, దాల్చిన చెక్క, ఏలకులు  కలిపి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • మిగిలిన ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి కోసి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • వెడల్పు చట్టి లేదా బాణలిలో నూనె వేడి చేసి అందులో ఉల్లిపాయ ముక్కలు, పచ్చిమిర్చి వేసి బాగా వేగిన తరువాత చేప ముక్కలు వేసి కొద్దిగా వేగిన తరువాత నూరిన మసాలా ముద్ద , సరి పడా నీళ్లు పోసి మగ్గనివ్వాలి. 
  • చివరికి కొత్తిమీర చల్లి దించుకోవాలి. 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.