Skip to main content

CAPSICUM CHUTNEY

Ingredients:
capsicum - 250 gms
Green chillies - 7-8
Sesame seeds - 2 tsp
Coriander seeds - 1 tsp
channa dal - 1 tsp
Fenugreek seeds  -1/4 tsp
Garlic cloves - 4
Cumin seeds  -1/2 tsp
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
Tamarind - 1 strip
Oil - 2 tsp

Method:

  • Finely chop capsicum and green chillies.
  • Heat oil in pan; add fenugreek seeds, channa dal,sesame seeds and coriander seeds. Fry them for one minute.
  • Then add capsicum, green chillies, salt and turmeric.Cook for 3-4 minutes or until capsicum is tender.
  • Grind the cooked ingredients along with tamarind, garlic and cumin seeds to make chutney.
  • Serve with rice or dosa.


కాప్సికం పచ్చడి 

కావలిసిన వస్తువులు:
కాప్సికం - 250 గ్రా 
పచ్చిమిర్చి - 7-8
నువ్వులు - 2 tsp 
ధనియాలు - 1 tsp 
సెనగ పప్పు - 1 tsp 
మెంతులు - 1/4 tsp 
వెల్లులి రేకలు - 4
జీలకర్ర - 1/2 tsp 
చింతపండు - కొద్దిగా 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/4 tsp 
నూనె - 2 tsp 


తయారీ:
  • కాప్సికం, మిర్చి సన్నగా కోసుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి, అందులో మెంతులు, నువ్వులు, ధనియాలు, సెనగ పప్పు వేసి వేగిన తరువాత కాప్సికం, పచ్చిమిర్చి ముక్కలు, పసుపు, ఉప్పు వేసి మగ్గనివ్వాలి. 
  • దించి చల్లారిన తరువాత చింత పండు, వెల్లులి, జీలకర్ర వేసి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. 
  • ఇది అన్నంలోకి, దోశలకు బాగుంటుంది. 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.