Skip to main content

TAMMA KAYA (SWORD BEAN)EGURU

Ingredients:
Tamma kayalu - 250 gms
Salt to taste
Turmeric - 1/4 tsp
dry red chillies - 15
Garlic cloves- 6-8
Cumin seeds - 1 tsp
Oil -1 tbsp
Urad dal - 1/2 tsp
Cumin, mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - few

Method:

  • Remove the strings and cut tamma kayalu into small pieces. Boil in salted water until tender. drain and keep aside.
  • grind red chillies, garlic and cumin seeds to make fine powder.
  • Heat oil in kadai; add urad dal, cumin, mustard and curry leaves and allow them to crackle.
  • Add tamma kaya pieces, salt, turmeric and ground masala.
  • Stir fry for 3-5 minutes.
  • Serve with rice

తమ్మకాయ ఇగురు 

కావలిసిన వస్తువులు:

తమ్మ కాయలు - 250 గ్రా 
ఉప్పు 
పసుపు - 1/4 tsp 
ఎండు మిర్చి -15
వెల్లులి రేకలు - 6-8
జీలకర్ర - 1 tsp 
నూనె - 1 tbsp 
మినపప్పు - 1/2 tsp 
ఆవాలు, జీలకర్ర - 1/2 tsp 
కరివేపాకు - కొద్దిగా 

తయారీ:

  • తమ్మ కాయల నుంచి పీచు తీసి చిన్న ముక్కలుగా కోసుకోవాలి. వాటిని ఉప్పు నీళ్లలో మెత్తపడేవరకు ఉడికించి నీళ్లు వంచి పక్కన పెట్టుకోవాలి. 
  • ఎండు మిర్చి, వెల్లులి, జీలకర్ర మెత్తగా పొడి చేసుకోవాలి. 
  • బాణలిలో నూనె వేడి చేసి మినప పప్పు, ఆవాలు, జీలకర్ర, కరివేపాకు వేసి వేగిన తరువాత తమ్మకాయ ముక్కలు, పసుపు, ఉప్పు, నూరిన కారం వేసి కలిపి వేయించి దించుకోవాలి. 


Post a Comment

Popular posts from this blog

Names of Indian Fruits in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Muskmelon kharbuja (ఖర్బుజ) 2 Banana Aarati pandu (ఆరటి పండు) 3 Pineapple Anasa (అనాస) 4 Jackfruit Panasa pandu (పనస పండు) 5 Papaya

Names of Indian Vegetables in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Snakegourd Potlakaya (పొట్లకాయ) 2 Brinjal Vankaya (వంకాయ) 3 Yam Kanda (కంద) 4 Bottlegourd

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No English Telugu 1 Green Ginger Allam(అల్లం) 2 Garlic Velluli (వెల్లులి) 3 Mustard seeds Aavalu (ఆవాలు) 4 Cumin Seeds Cumin Seeds (జీలకర్ర)  5 Poppy Seeds Gasagasalu (గసగసాలు)

ANIMAL NAMES IN ENGLISH AND TELUGU

Sl.No English Telugu Picture 1 Ape Toka leni Kothi (తోక లేని కోతి )

2 Armadillo Armadillo (అర్మదిల్లో )
3 Ass/Donkey Gadidha  (గాడిద)

4

Dondakaya Masala (Gherkins Masala) curry

Ingredients:
Dondakayalu - 250gms
Onions - 2
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1tsp
Tamarind juice - 2 tsp
Turmeric - 1/4tsp
Salt to taste


For Masala paste:
Peanuts -1 tbsp, Red Chillies - 3 no.'s, Gingely seeds - 1tbsp, Coriander seeds - 1 tbsp, coconut powder - 1tbsp,  cumin seeds - 1 tsp


Method:
Cut the onions into small pieces. Slit the dondakayalu into 4 long pieces. Dry roast all the masala ingredients and grind to make fine powder. Heat the oil add jeera when it crackles add onions. Fry onions for 5 minutes add dondakayalu, turmeric and salt. Cook for another 5 minutes the add the masala powder, tamarind juice and some water. Cook the curry till the oil floats. This curry goes well with rice and roti.